U trendu

Jagland pozdravio inicijativu EU da ratifikuje Istanbulsku konvenciju

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland pozdravio je danas inicijativu Evropske unije da ratifikuje Istanbulsku konvenciju SE, sveobuhvatan međunarodni sporazum o borbi protiv nasilja nad ženama i porodičnog nasilja, navodi se u saopštenju.

„Pozdravljam inicijativu Evropske komisije da se pridruži Istanbulskoj konvenciji. Ratifikacija sporazuma biće veliki korak u sprečavanju nasilja nad ženama i porodičnog nasilja. Stvorićemo zajednički evropski sistem za borbu protiv ovako gnusnih zločina koji su i danas široko rasprostranjeni u Evropi“, rekao je Jaglad.
 
Generalni sekretar SE izrazio je nadu da će potez EU uticati na zemlje koje još nisu ratifikovale konvenciju da to što hitnije urade.

Uoči sutrašnjeg obeležavanja Medjunarodnog dana žena, Jagland je naveo da od 47 zemalja članica SE samo osam nije ratifikovalo ili potpisalo Istanbulsku konvenciju (Bugarska, Češka, Litvanija, Jermenija, Moldavija, Rusija i Lihtenštajn).

Jaglan je pozvao sve evropske zemlje da zaštite žene od seksističkog govora mržnje, navodi se u saopštenju.

Nakon pristupanja Konvenciji, EU i države članice garantovaće primenu niza prava i obaveza kojima se štite žene.

Dvanaest država članica EU (Austrija, Danska, Finska, Francuska, Italija, Malta, Holandija, Poljska, Portugal, Slovenija, Španija i Švedska) već je ratifikovalo tu konvenciju. Još 13 država članica je potpisalo, ali još nije ratifikovalo konvenciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.