U trendu

Jagland: Uveren sam u dalji napredak odnosa Saveta Evrope i

STRAZBUR – Generalni sekretar Saveta Evrope Thorbjorn Jagland čestitao je Srbiji 15. godina od ulaska u Savet Evrope i poručio da je u zajedničkom interesu da u ovim izazovnim vremenma za Evropu ovaj pozitivan odnos dalje napreduje u šta je, kako je rekao, uveren.

On je na obležavanju ove godišnjice u Strazburu izjavio da je od 2003. godine kada je postala članica Saveta Evrope Srbija imala koristi od tog članstva, kao i da je Savet Evrope imao dobrobit od Srbije kao člana čije je učešće ocenio kao ”potpuno i za dobrobit svih”.

”U ovim izazovnim vremenima za Evropu u zajedničkom nam je interesu da ovaj pozitivni odnos dalje raste i napreduje u šta sam i uveren”, poručio je Jagland.

Thornbjorn Jagland se povodom obležavanja 15. godina od članstva Srbije u Savetu Evrope sastao sa srpskim šefom doplomatije Ivicom Dačićem u Strazburu. Tom prilikom Jagland je podsetio na 2003. godinu kada je Srbija, prema njegovim rečima napravila veliki korak, i postala 45. članica Saveta Evrope

”To je predstavljalo udaljavanje od međunarodne izolacije ka saradnji, ka evropskim vrednostima i standardima koji su bili i ostali od suštinskog značaja za obnovu sigurnosti i stabilnosti za ljude koji žive u regionu Zapadnog Balkana”, izjavio je Jagland.

On je naveo da je Srbija tada pokazala spremnost da se suoči sa posledicama sukoba u bivšoj Jugoslaviji tokom devedesetih, a da je međunarodna reputacija Srbije porasla upravo zbog podrške koju je Srbija pružila procesu pomirenja među bivšim neprijateljima u regionu.

”U okviru Saveta Evrope, vi imate značajnu ulogu u regionalnom procesu izgradnje povjerenja često preduzimajući inicijative i radeći sa drugima kako bi podržali ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava u jugoistočnoj Evropi”, kaže Jagland.

Generalni sekretar Saveta Evrope je naglasio da je očigledan način na koji je Srbija, zarad dobrobiti svog naroda, prihvatila te vrednosti u poslednjih 15 godina i ratifikovala 80 konvencija, postala član 12 parijalnih sporazuma i među prvima ratifikovala Konvenciju o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici, Istanbulsku konvenciju.

”Kada pogledamo u napred, znam da vaša zemlja ima ambiciozne planove za institucionalne promene i reforme. Znajte da Savet Evrope namerava da isprati ovaj proces pružajući vam našu najbolju ekspertizu – u interesu ljudi u Srbiji”, poručio je Jagland.

On je naveo da je upravo u tom cilju i Venecijanska komisija nedavno dala svoje mišljenje o ustavnim nacrtima amandmana u vezi sa reorganizacijom pravosuđa i jačanjem njegove nezavisnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.