U trendu

Jak zemljotres pogodio delove Kolumbije, tresla se i Bogota

Snažan zemljotres, jačine 5,7 stepeni po Rihterovoj skali, potresao je danas delove Kolumbije, a za sada nema izveštaja o pričinjenoj šteti i eventualnim žrtvama.

Potres se dogodio nešto posle 08.00 sati po lokalnom vremenu, na dubini od 37 kilometara, saopštio je Američki geološki zavod.

Epicentar potresa bio je u jugoistočnoj oblasti Huila, a osetio se i 300 kilometara dalje, u prestonici Bogoti, gde su zaposleni koji rade u kancelarijama privremeno bili evakuisani iz poslovnih zgrada, prenosi AP.

Zbog zemljotresa je, takođe, privremeno bio zatvoren aerodrom u Bogoti, gde su letovi bili obustavljeni na nekoliko minuta, ali je ponovo otvoren nakon što su vlasti prekontrolisale pistu i utvrdile da nema oštećenja.

Predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos rekao je da za sada nema izveštaja o pričinjenoj šteti.

Gradonačelnik Bogote Enrike Penalosa pozvao je na smirenost dok su se uplašeni ljudi polako vraćali u kancelarije u visokim zgradama koje su proteklih godina u velikom broju izgrađene u prestonici od osam miliona stanovnika, a da im strukturna čvrstina nije ozbiljno testirana.

„Seizmički standardi u Bogoti su izuzetno strogi i mogu da izdrže i veoma jak zemljotres“, rekao je Penalosa, koji je proverio situaciju u centru grada.

Ovo je bio najjači zemljotres koji je pogodio tu zemlju na severozapadu Južne Amerike od septembra 2016, kada je tamo zabeležen zemljotres jačine 5,9 stepeni po Rihterovoj skali.

Kolumbija je seizmički aktivna zemlja, pod velikim rizikom da bi mogla da pretrpi štetu zbog planinsko-brdovitog terena i geografskog položaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.