najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Japan i Južna Koreja postigli dogovor o „ženama za utehu“

Južna koreja i Japan postigli su danas dogovor o rešavanju problema „žena za utehu“ koje su japanskim vojnicima služile kao seksualne ropkinje tokom Drugog svetskog rata.

Tokio je, naime, ponudio da preživelima isplati 8.3 miliona dolara, prenosi AFP.

Dogovor o pitanju, koje je predmet spora dve zemlje već dugi niz godina, biće „konačnan i nepovratan“ ukoliko Japan ispuni svoje obaveze, rekao je južnokorejski ministar spoljnih poslova Jun Bjung Se nakon razgovora sa svojim japanskim kolegom Fumiom Kišidom.

Kišida je naveo da se Japan saglasio da isplati 8.3 miliona dolara južnokorejskim „ženama za utehu“ koje su služile kao seksualne robinje japanskim vojnicima tokom Drugog svetskog rata.

„To nije kompenzacija. To je projekat radi povratka časti i dostojanstva svih žena za utehu i izlečenja njihovih emotivnih rana“, rekao je on dodajući da japanska vlada oseća odgovornost za rešavanje tog problema zbog umešanosti japanske vojske.

Premijer Japana Šinzo Abe uputio je žrtvama „izvinjenje i pokajanje iz dubine svog srca“, istakao je Kišida.

„Mislim da je sporazum, koji smo postigli, istorijski i revolucionaran“, naveo je on.

Sudbina 46 preživelih južnokorejskih žena za utehu je veliki problem u odnosima dve zemlje.

Procenjuje se da je oko 200.000 žena, većinom iz Koreje, služilo japanskim vojnicima kao seksualne ropkinje tokom Drugog svetskog rata.

Seul je zahtevao od Tokija da se formalno izvini i tražio kompenzaciju za preživele žene.

Japan je, sa druge strane, dugo tvrdio da je da je to pitanje rešeno dogovorom iz 1965. godine kojim je Tokio morao da plati Južnoj Koreji 800 miliona dolara u grantovima i pozajmnicama.

Međutim, Južna Koreja smatra da taj dogovor nije pokrio kompenzaciju za „žrtve ratnih zločina protiv čovečnosti“ kao što je mobilizacija žena za utehu i nije oslobodio japansku vladu njene pravne odgovornosti.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike