U trendu

Japan neće slati delegaciju vlade na ZOI 2022. u Pekingu

TOKIO – Japan neće poslati vladinu delegaciju na Zimske olimpijske igre u Pekingu, u februaru 2022. godine, saopšteno je danas iz Tokija.

Ova odluka prati diplomatski bojkot koji predvode SAD, koje su kao razlog navele zabrinutost oko kršenja ljudskih prava u Kini, preneo je Rojters.

Posle SAD, još nekoliko zemalja je reklo da neće slati zvaničnike, poput Australije, Britanije i Kanade.

Japan, kao saveznik SAD, ima jake ekonomske veze sa Kinom.

Tokio neće poslati delegaciju vlade na ZOI 2022, ali će umesto toga poslati zvaničnike koji imaju direktne veze sa Olimpijskim igrama, izjavio je sekretar vlade Hirokazu Macuno.

Među zvaničnicima koji će ići su Seiko Hašimoto, šef organizacionog komiteta OI u Tokiju 2020. godine, kao i šefovi olimpijskog i paraolimpijskog odbora.

„Japan veruje da je za Kinu važno da obezbedi slobodu, poštovanje osnovnih ljudskih prava i vladavinu zakona, što su univerzalne vrednosti međunarodne zajednice“, kazao je Macuno.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Kine DŽao Liđijan izjavio je da Kina želi dobrodošlicu olimpijskim zvaničnicima i sportistima iz Japana.

Kina nije poslala vladinu delegaciju na Olimpijske igre u Tokiju ove godine, već samo sportsku delegaciju, koju je predvodio šef sportskog biroa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar