U trendu

Japan obeležava 71. godišnjicu završetka Drugog svetskog rata

Japan danas obeležava 71. godišnjicu završetka Drugog svetskog rata, na dan kada je 1945. godine tadašnji car Hirohito proglasio bezuslovnu kapitulaciju svoje zemlje, nekoliko dana posle američkih nuklearnih napada na Hirošimu i Nagasaki.

„Gledajući u našu prošlost i osećajući duboku grižu savesti, mogu samo da poželim da se užasi rata više nikada ne ponove“, rekao je car Akihito, sin imperatora Hirohita, na komemorativnoj ceremoniji u Tokiju.

Car Akihito (82) od početka svoje vladavine 1989. godine oličenje je miroljubivog i demokratskog Japana, a poslednjih dana našao se u žiži javnosti zbog najave da će svoje dužnosti preneti na sina, princa Naruhita.

On je na prošlogodišnoj komemoraciji povodom obeležavanja 70 godina od završetka Drugog svetskog rata, prvi put izjavio da „oseća duboku grižu savesti“ zbog imperijalne i zločinačke uloge Japana u ratu.

Tadašnju ceremoniju obeležila je i izjava premijera Šinza Abea, koji je izrazio „večno saosećanje“ sa žrtvama, rekavši da „nema opravdanja“ za ulogu Japana tokom rata, ali da „budući naraštaji, koji nisu imali veze sa tim ratom, ne smeju biti osudjeni na izvinjenje“.

„Moramo učiniti sve da se strahote rata više ne ponove i to će biti naš doprinos miru i stabilnosti“, rekao je danas Abe, koga pacifisti kritikuju zbog zalaganja za promenu ustava, kojom bi bila ukinuta odredba o potpunom odricanju od rata kao sredstva za rešavanje medjunarodnih problema.

Više od 70 poslanika prisustvovalo je u memorijalnom centru Jasukuni u Tokiju komemoraciji Japancima poginulim tokom rata, što bi moglo da izazove gnev Kine i Južne Koreje, jer je medju 2,5 miliona poginuli u ratovim od 19. veka u tom hramu sahranjeno i 14 osudjenih za ratne zločine.

Njihova imena tajno su ispisana u Jasukuniju 1978. godine, što je izazvalo burne reakcije susednih zemalja.

Na komemoraciju su došli i nekadašnji ministri, medju kojima i bivši ministar odbrane Gen Nakatani, kao i zamenik generalnog sekretara vlade Koiči Hagiuda.

Abe je od povratka na vlast u decembru 2012. godine samo jednom posetio Jasukuni povodom prve godišnjice svog novog mandata, čime je izazvao bes ne samo Pekinga i Seula već i američke vlade, koja je zbog toga izrazila „razočaranje“.

Vojna ekspanzija Japana od 1910. do 1945. godine i dalje utiče na odnose te zemlje sa susedima, koji prilikom svake godišnjice pomno prate poteze japanskih vlasti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar