U trendu

Japan: Severna Koreja sprovela šestu nuklearnu probu

Severna Koreja danas je sprovela šestu nuklearnu probu, potvrdila je japanska vlada posle izveštaja nekoliko stranih instituta za geologiju da je registrovana „eksplozija“ magnitude 6,3 u blizini lokacije gde je sprovedena atomska proba.

„Japanska vlada potvrdjuje da je Severna Koreja sprovela nuklearnu probu“, izjavio je novinarima šef japanske diplomatije Taro Kono.

Ta proba bi mogla da poveća već velike tenzije na Korejskom polustrvu.

Severna Koreja je pre probe saopštila da je razvila hidrogensku bombu namenjenu za novu interkontinentalnu balističku raketu koju već poseduje.

Vojska Južne Koreje je sa svoje strane navela da je potres registrovan u blizini lokacije gde je sprovedena nuklearna proba.

Američki institut za geologiju naveo je da je zemljotres bio magnitude 6,3, odnosno veći nego tokom ranijih nuklearnih proba Severne Koreje.

„Više liči na eksploziju nego napravi zemljotres, jer nema epicentra u dubini zemlje“, naveo je taj institut i dodao da je deset minuta posle prvog potresa regitrovan drugi, manje maginute, od 4,6.

Prethodne nuklearne probe Severne Koreje takodje su izazivale zemljotrese.

Severna Koreja je od 2006. godine sprovela pet nuklearnih probi i seriju testiranja balističkih raketa zbog čega su joj uvedene stroge medjunarodne sankcije koje su dodatno pooštrene.

Ranijim rezolucijama UN Severnoj Koreji je naloženo da obustavi sve nuklearne aktivnosti i program proizvodnje balističkih raketa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar