U trendu

Japan spreman da uništi severnokorejsku raketu

Japan će uništiti severnokorejsku raketu ako bude pretila njegovoj teritoriji, saopštilo je danas japansko ministarstvo odbrane posle najave Pjongjanga da namerava da lansira jednu balističku raketu ovog meseca.

„Ministar odbrane je izdao naredjenje da se uništi takva raketa ako se potvrdi da će pasti na japansku teritoriju“, navodi se u saopštenju.

Japanski ministar odbrane Gen Nakatani doneo je tu odluku posle potvrde Severne Koreje da planira narednih dana da lansira raketu koju naziva satelitom, navodi se dalje u saopštenju.

Naredjenje će izvršiti protivvazdušna odbrana zemlje koja uključuje sistem zemlja-vazduh PAC-3 kao i sisteme SM-3 postavljene na brodovima.

To stanje pripravnosti trajaće od 8. do 25. februara što je Pjongjang odredio kao moguće vreme lansiranja.

Južna Koreja i Japan, kao i prethodno SAD, upozorile su danas Severnu Koreju na posledice eventualnog ispaljivanja balističke rakete nekoliko nedelja pošto je obavila svoju četvrtu nuklearnu probu.

Taj plan predstavlja „ozbiljnu provokaciju“, rekao je jutros japanski premijer Šinzo Abe.

„Ako Severna Koreja tvrdoglavo izvede to lansiranje to će biti jasno kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN i ozbiljna provokacija“, rekao je on u Parlamentu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.