Japan traži samit sa Kim Džong Unom

TOKIO – Japan će nastaviti da traži samit između premijera Šinzoa Abea i severnokorejskog lidera Kim Džong Una bez postavljanja bilo kakviih uslova, uprkos tome što je Pjongjang takav predlog nazvao „besramnim“, saopštio je portparol vlade Jošihide Suga.

„Apsolutno nema nikakvih promena u politici vlade“, rekao je sekretar kabineta Japana na konferenciji za medije i dodao da neće posebno reagovati na pojedinačne komentare Severne Koreje, prenosi KJO.

On je naveo da je Premijer Abe spreman da prekine međusobno nepoverenje i da se direktno suoči sa predsednikom Kimom kako bi rešio nuklearno i raketno pitanje Severne Koreje, i što je najvažnije, pitanje otmica japanskih državljana.

Navodi se da je Abe početkom maja rekao da je spreman da održi samit sa Kimom bez prethodnih uslova, čime je odstupio od prethodnog stava da je preduslov za napredak u razgovoru osiguravanje povratka japanskih državljana otetih od strane severnokorejskih agenata tokom 1970-ih i 1980-ih godina.

Kako prenose mediji Severne Koreje portparol severnokorejskog mirovnog odbora za Aziju i Pacifik okrivio je Japan za predlog samita dok kako on kaže ta zemlja još sprovodi sankcije prema Severnoj Koreji.

Prema tvrdnji agencije Japan zvanično navodi 17 žrtava otmica, od kojih je pet ljudi 2002. godine vraćeno u zemlju, i iskazuju sumnju da je Severna Koreja umešana u više nestanaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.