U trendu

Japanski diplomata odustao od zajedničke pres konferencije sa SAD i Južnom Korejom

TOKIO – Zamenik ministra spoljnih poslova povukao se sa planirane konferencije za novinare, u sredu u Vašingtonu, sa kolegama iz Južne Koreje i SAD, nakon teritorijalnog spora između Tokija i Seula, saopštio je portparol japanske ambasade.

Zamenik državnog sekretara SAD Vendi Šerman je morala da odgovara na pitanja u odsustvu južnokorejskog diplomate Čoija DŽonga Kuna i japanskog zamenika ministra spoljnih poslova Takea Morija, sa kojim je razgovarala tri sata, preneo je Rojters.

Šerman je rekla da „postoje neke bilateralne razlike između Tokija i Seula koji bi trebalo da se reše“, ali je dodala da otkazivanje zajedničke konferencije za novinare nije povezano sa ranijim trilateralnim susretom, koji je nazvala „konstruktivnim i značajnim“.

Portparol japanske ambasade naveo je da je Tokio uložio oštar protest u utorak oko posete šefa južnokorejske policije spornim ostrvima između dve zemlje, koje se u Japanu zovu Takešima.

Grupu ostrva koje čine uglavnom vulkanske stene kontroliše Seul, koji ih zove Dokdo, ali i Japan ih smatra svojim.

„Pod ovakvim uslovima, odlučili smo da nije primereno da održimo zajedničku konferenciju za novinare“, poručio je portparol ambasade Japana.

Čoi je rekao novinarima u Vašingtonu da ih je japanska strana obavestila da neće učestvovati na konferenciji, neposredno pre nego što su počeli trilateralni razgovori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar