U trendu

Jedan Palestinac ubijen u Jerusalimu, hiljade u molitvi

Jevrejski naseljenici su danas ubili jednog Palestinca u istočnom Jerusalimu, rekli su palestinski izvori i preneli izraelski mediji, dok su se hiljade muslimana molile na ulicama koje vode do spornog svetilišta u tamošnjem Starom gradu.

Molitve su uglavnom prošle mirno, ali su izraelske snage u tri područja kraj Starog grada suzavcem rasterivale male grupe Palestinaca koji su bacali kamenice, navodi agencija Asošiejted pres.

Muslimanski lideri pozvali su vernike da ne ulaze na svetilište ako Izrael ne ukloni detektore za metal postavljene posle nedavnog oružanog napada tri izraelska Arapina koji su ubili dva izraelska policajca.

Kasnije danas su izraelske bezbednosne snage otvorile svetilište bez provere bezbednosti, a Palestinci su to nazvali provokacijom.

Izraelski bezbednosni kabinet je prošle noći odlučio da ne ukloni detektore za metal, jer policija tvrdi da će time sprečiti nove napade.

Danas je muslimanima mladjim od 50 godina zabranjeno da dodju u svetilište, a postavljeni su kontrolni punktovi da spreče proteste. Oko 3.000 policajaca je kraj Starog grada, dok su neki od vernika koji su dolazili iz Izraela i sa Zapadne obale, presretnuti pre no što su stigli do Jerusalima, navodi američka agencija.

Spor oko detektora doveo je do napetosti izmedju Izraela i muslimanskog sveta, te su danas i hiljade Jordanaca u Amanu protestovale protiv Izraela.

Spor koji je u središtu izraelsko-palestinskog sukoba, tiče se mesta svetog i za Jevreje, i za muslimane.

Jevreji ga zovu Brdo hrama jer su tamo nekada bili njihovi drevni hramovi i najsvetije je mesto judaizma. Ispod njega je Zid plača, najsvetije mesto na kome Jevreji mogu da se mole.

Sada su na Brdu hrama džamije Kupola na steni, sa koje se, po muslimanskom verovanju prorok Muhamed uzneo u nebo, i al-Aksa, treća po značaju posle Meke i Medine. Muslimani to sveto mesto zovu Haram al Šarif, Uzvišeno utočište, i na osnovu statusa kvo imaju ekskluzivno pravo da se tamo mole. Oni sada optužuju Izrael da krši status kvo.

To svetilište je i ranije bilo poprište sukoba muslimana i izraelskih bezbednosnih snaga, pa poznavaoci bliskoistočnih prilika upozoravaju da bi ovi neredi mogli da dovedu i do novog palestinskog ustanka – intifade, protiv izraelske okupacije. Izrael je istočni Jerusalim gde je Brdo hrama, okupirao u šestodnevom ratu 1967. godine. Taj deo Jerusalima je kasnije anektiran što medjunarodna zajednica nikada nije priznala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar