U trendu

Jedanaest poginulo u padu vojnog helikoptera u Turskoj

Ministarstvo odbrane Turske je večeras saopštilo da je jedanaest pripadnika Oružanih snaga poginulo, a dva su povredjena u padu vojnog helikoptera na istoku Turske.

Medju poginulima je i pešadijski general-pukovnik Osman Erbas, preneli su provladin list Dejli Sabah i vladajuća stranka AKP.

Devet osoba je poginulo pri padu helikoptera, a dve su umrle u bolnici, rekli su zvaničnici.

Dvomotorni višenamenski helikopter francuske proizvodnje „kugar“ (Eurocopter AS532 Cougar/Airbus H215M) srušio se kod grada Tatvana, u pokrajini Bitlis, gde se turske snage decenijama bore s većinskim Kurdima.

Ministarstvo je pad letelice nazvalo nesrećom, a za sada nije objavljeno šta je bio uzrok. Televizija HaberTurk je objavila da je vreme bilo loše – magla i sneg.

Na mesto nesreće su otišli ministar odbrane Hulusi Akar, načelnik Generalštaba i komandant Kopnenih snaga, saopštilo je Ministarstvo.

Borci kurdske PKK su 1997. napali turski helikopter istog tipa u severnom Iraku, ubivši 11 turskih vojnika. U skorije vreme, 13 pripadnika oružanih snaga Turske je poginulo 2017. godine, kada je takodje helikopter „kugar“ naleteo na dalekovod u blizini turske granice s Irakom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.