U trendu

Jedna doza smanjuje prenos virusa u domaćinstvima za 50 %

LONDON – Nova studija Zavoda za javno zdravlje Engleske (Public Health England) pokazala je da jedna doza vakcine smanjuje prenos virusa u domaćinstvu čak do 50 odsto.

Kako se navodi u saopštenju, novo istraživanje pokazuje da su oni koji su se zarazili tri nedelje nakon primanja jedne doze vakcine Fajzer – Biontek ili AstraZeneka, imali manje šanse da virus prenesu na svoje ukućane, nego oni koji nisu vakcinisani.

Domaćinstva su visoko rizična okruženja za prenos virusa, ali pružaju dokaze o uticaju vakcina na sprečavanje daljeg širenja, piše u saopštenju.

„To je sjajna vest – mi već znamo da vakcine spašavaju živote, a ova studija je najopsežniji stvarni podatak koji dokazuje da vakcine prekidaju prenos smrtonosnog virusa. Pozivam sve da prime vakcinu i revakcinu jer je druga doza najjača moguća zaštita”, poručio je Met Henkok, britanski sekretar za zdravstvo i socijalnu zaštitu.

U saopštenju Zavoda za javno zdravlje Engleske piše i to da je, zahvaljujućii vakcinaciji, samo u poslednjih mesec dana, sprečeno 10.400 smrtnih slučajeva osoba starijih od 60 godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar