U trendu

Jedna osoba poginula u Džordžiji od oluje Irma

Najmanje jedna osoba je poginula u južnoj američkoj državi Džordžiji gde je danas stigla tropska oluja Irma preko Floride donoseći poplavne talase i jaku kišu.

Poplavljena su priobalna mesta, rušilo se drveće, a stotine letova su otkazane sa aerodroma u Atlanti, najrfrekventnijeg na svetu.

Grad Savana na obali Džordžije evakuisan je drugi put za manje od godinu dana zbog oluje, a Atlanta koja je oko 400 kilometara udaljena od obala Atlantskog okeana i Meksičkog zaliva, prvi put je pod pretnjom tropske oluje.

Potvrdjena je smrt jedne osobe povezane sa olujom u okrugu Vort, rekla je danas portparolka Agencije za upravljanje vanrednim situacijama Džordžije Katrin Hauden koja nije dana dodatne detalje.

Ta osoba je stradala u jugozapadnoj Džordžiji gde je danas centar oluje Irma prešao iz Floride. Udari vetra od oluje zahvatali su radijus od 644 kilometara od centra, praćni jakom kišom.

Mnoga mesta uz 160 kilometara dugu obalu Džordžije su preplavljena. U nekim ulicama voda je visoka do kolena ili čak do struka.

Plimni talas koji je donela oluja je nanosio vodu na ulice i sa sobom nosio brodove na kopno.

Gotovo cela država Džordžija je pod upozorenjem za tropsku oluju. Slično upozorenje važi za Južnu Karolinu i istočnu Alabamu, gde su danas zatvorene radnje i škole.

Oko 800 letova otkazano je na medjunarodnom aerodrom u Atlanti, koji je ipak ostao otvoren danas.

Do popodne danas više od 800.000 korisnika elektrokompanije Džordžije ostalo je bez struje, uglavnom u priobalnom i južnom delu te američke države. U državi Albami oko 12.000 domaćinstava je bez struje, uglavnom u jugoistočnom delu te države.

Nacionalna meteorološka služba navela je da su poplavne kiše najveća briga danas, sa predvidjenim padavinama od 20 do 38 centimetara u jugoistočnoj Džordžiji.

Na Floridi se procenjuje šteta posle prolaska oluje Irma, koja je udarila tu državu kao uragan jačine četiri. Do sada su u toj državi zbog oluje stradale četiri osobe. Šest i po miliona domaćinstsava ostalo je bez struje, javili su ranije danas zvaničnici uz upozorenja da se nekima struja neće vratiti nedeljama.

Najmanje 37 ljudi je poginulo u naletu uragana Irma preko Kariba i Kube do američke obale kod Floride.

Sledeća na udaru nevremena je Južna Karolina čiji je guverner Henri Mekmaster upozoravao stanovništvo da se skloni pred „Irmom“ koja mu je baš tada u ponedeljak u gradu Kolumbiji srušila masivno stablo hrasta na kuću, delimično uništivši i njenu unutrašnjost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar