Jemen: Huti prihvatili poziv UN na nezavisnu istragu

DUBAI – Jemenski Huti prihvatili su danas poziv iz Ujedinjenih nacija na nezavisnu istragu o jučerašnjim vazdušnim napadima koalicije predvođene Saudijskom Arabijom u kojima su desetine ljudi poginule, među kojima i deca.

„Prihvatamo poziv generalnog sekretara (UN) i spremni smo za saradnju“, poručio je šef Vrhovnog revolucionarnog komiteta Huta Mohamed Ali al Huti na Tviteru, prenosi Rojters.

Zdravstveni zvaničnici iz Jemena i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta danas su saopštili da je u tom vazdušnom napadu pogođen autobus sa decom koji se vozio kroz pijacu u severnoj provinciji Sada.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš danas je osudio napad i pozvao na „hitnu i nezavisnu istragu“, kazao je njegov portparol.

Kako je juče izvestio AP, najmanje 50 osoba je ubijeno, među kojima ima i dece, dok je 77 ranjeno u vazdušnom napadu koalicije predvođene Saudijskom Arabijom na prometnu pijacu u Jemenu, gde je prolazio autobus, javila je televizija Al Masirah, koja je pod kontrolom pobunjenika.

MKCK je saopštio na svom nalogu na Tviteru da je njhov tim u bolnici u Sadi izbrojao 29 tela dece, sve mlađih od 15 godina.

Navedeno je i da je njihov medicinski tim pružio pomoć 48 ranjenih osoba, među kojima je 30 dece.

Televizjia Al Masirah prikazala je dramatične snimke ranjene dece, njihovu odeću i školske torbe prekrivene krvlju dok leže na bolničkim nosilima.

U međuvremenu, koalicija predvođena Saudijskom Arabijom saopštila je da je napala pobunjenike Hute koji su juče ispalili raketu na južni deo te kraljevine.

Napadi su se se dogodili na pijaci u Dahijanu u provinciji Sada, uporištu pobunjenika poznatih kao Huti.

Saudijska Arabija podržava međunarodno priznatu jemensku vladu i u ratu je sa Hutima od marta 2015.

Pobunjenici kontrolišu veći deo severnog Jemena, uključujući prestonicu, Sanu.

Na teritoriji Jemena gde se koalicija predvođena Saudijskom Arabijom bori protiv Huta udruženih sa iranskim snagama već tri godine, nalazi se najvažnije trgovinska ruta za tankere sa naftom, moreuz Bab el Mandeb.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike