U trendu

Jemen: Na sahrani desetina ubijene dece hiljade ljudi

JEMEN – Na sahrani desetina dece ubijene u vazdušnom napadu koalicije predvođene Saudijskom Arabijom na autobus u severnom Jemenu, okupile su se danas hiljade ljudi.

U tom napadu, koji se dogodio u utorak, poginulo je najmanje 40 dece.

Kako podseća Rojters, jemenski pobunjenici poznati kao Huti, pod čijom je kontrolom provincija Saada gde se napad dogodio, saopštili su da je autobus u trenutku napada vozio decu kroz pijacu.

Automobili sa slikom pokreta Huta koje podržava Iran, prevozili su tela umotana u bele čaršafe iz bolnice na veliki trg gde je očitana molitva, a nakon toga na groblje na kojem su u petak iskopani redovi grobova.

Ljudi su nosili fotografije žrtava dok su naoružani Huti obezbeđivali gomilu koja je išla na sahranu.

Glavnokomandujući Vrhovnog revolucionarnog komiteta Huta Mohamed Ali al Huti prisustvovao je sahrani i okrivio SAD „za ovaj i za sve zločine koji su učinjeni protiv Jemena“, izvestila je televizija Al Masirah.

Kako agencija navodi, SAD i druge zapadne zemlje snabdevaju oružje i obaveštajnim podacima Koaliciju na čelu sa Saudijskom Arabijom, a grupe za ljudska prava kritikovale su ih zbog napada te koalicije na bolnice, škole i pijace.

Portparolka američke vojske kazala je da američke snage nisu bile umešane u vazdušni napad na autobus koji se desio u utorak, a američki Stejt department je pozvao pomenutu koaliciju da „sprovede transparentnu i detaljnu istragu“.

Ministarka zdravlja jemenskih Huta Taha Mutavaki prošle nedelje je kazala da se broj žtava procenjuje na 51, među kojima 40 dece i najmanje 79 ranjenih od koji 56 dece.

Međunarodni Komitet Crvenog krsta iste brojke je izneo u petak citirajući vlasti u Saadi.

Televizjia Al Masirah je tada prikazala dramatične snimke ranjene dece, njihovu odeću i školske torbe prekrivene krvlju dok leže na bolničkim nosilima.

U međuvremenu, koalicija predvođena Saudijskom Arabijom saopštila je da je napala pobunjenike Hute koji su dan ranije ispalili raketu na južni deo te kraljevine.

Saudijska Arabija podržava međunarodno priznatu jemensku vladu i u ratu je sa Hutima od marta 2015.

Pobunjenici kontrolišu veći deo severnog Jemena, uključujući prestonicu, Sanu.

Na teritoriji Jemena gde se koalicija predvođena Saudijskom Arabijom već tri godine bori protiv Huta udruženih sa iranskim snagama, nalazi se najvažnije trgovinska ruta za tankere sa naftom, moreuz Bab el Mandeb.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.