U trendu

Jeremić: Vakcina protiv korone da bude dostupna svim zemljam

NJUJORK – Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da će stabilizacija globalnih prilika u velikoj meri zavisiti od toga da li će pouzdana vakcina protiv virusa korona biti jednako dostupna svim zemljama.

Jeremić je u Njujorku gde je, prema saopštenju NS, učestvovao na panelu „Globalnog dogovora Ujedinjenih nacija“ kao bivši predsednik Generalne skupštine UN, rekao da istraživanje vakcine protiv bolesti Kovid-19 traje tek mesecima i da se vakcina ne može očekivati pre sredine 2021. godine.

„Poznato je da su vakcine proizvedene u nekim državama već dovedene u pitanje, zbog nepoštovanja uobičajenih standarda i protokola“, rekao je Jeremić.

On je predložio da se mulitnacionalne korporacije okupljene u inicijativi Globalni dogovor UN udruže i iskoriste svoj uticaj kako bi vakcina bila pravično distribuirana čitavom čovečanstvu.

Jeremić je kazao da bi trebalo postići dogovor i o strukturi cene vakcine tako da siromašne zemlje ne budu u podređenom položaju u odnosu na razvijeni deo sveta.

Dodao je da distribucija vakcine treba da bude vođena isključivo interesom javnog zdravlja i da prednost bude data rizičnim grupama širom sveta poput zdravstvenih i socijalnih radnika.

Globalni dogovor UN je dobrovoljna inicijativa koja uključuje lidere najvećih svetskih kompanija, akademskih institucija, civilnog društva, gradova i sindikata posvećenih poštovanju 17 univerzalnih principa iz oblasti ljudskih i radnih prava, ravnopravnog ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine i borbe protiv korupcije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.