U trendu

Jermenska opozicija prekida proteste u većim gradovima

JEREVAN – Predstavnik Jermenske revolucionarne federacije (ARF) Iškan Sagatelijan saopštio je danas da se prekidaju opoziciona protestna okupljanja u prestonici Jerevanu i drugim jermenskim gradovima.

„Pozivamo naše sunarodnike da prekinu sve proteste danas u 17 časova. Komitet nacionalnog spasa večeras će se oglasiti saopštenjem u kojem će najaviti naredne korake“, objavio je Sagetelijan, prenosi TAS.

Protesti u Jerevanu i predgrađima prstonice, ali u u drugim delovima Jermenije prenošeni su uživo na medijima, a u gradu Araratu, udaljenom oko 60 kilometara od Jerevana, došlo je i do sukobna pristalica vlade i opozicije.

Policija je intervenisala, uhapsila više opozicionih demonstranata, među kojima i predstavnika ARP Gegama Manukijana.

Proteste protiv vlade i aktuelnog premijera Pašinjana organizovalo je 17 opozicionih stranaka koje su oformile Komitet nacionalnog spasa, koji je vladi i premijeru uputio ultimatum da podnesu ostavke do 8. decembra.

Komitet je imenovao bivšeg premijera i ministra odbrane Vazgena Manukijana za premijera tzv nove vlade.

Opozicija smatra da je pristanak premijera Pašinjana da u ime Jermenije potpiše trilateralni sporazum sa Azerbejdžanom i Rusijom, zapravo čin kapitulacije.

Predsednik Jermenije Armen Sarkisijan pozvao je na održavanje vanrednih izbora i formiranje prelazne vlade nacionalnog jedinstva, koja bi imala mandat samo do okončanja tih izbora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.