U trendu

Jevrejin greškom ubijen u Jerusalimu

Jedan izraelski Jevrejin je ubijen iz vatrenog oružja u sukobu s izraelskim vojnicima koji su posumnjali da je palestinski napadač, saopštila je danas izraelska policija.

Portparol izraelske policije Miki Rozenfeld rekao je da se sve dogodilo u Jerusalimu kasno sinoć kada su vojnici koji patroliraju u toj oblasti tražili od muškarca da pokaže lična dokumenta dok je izlazio iz autobusa.

Rozenfeld je rekao da je čovek odbio da pokaže dokumenta, počeo je da se tuče s vojnicima a onda je izgledalo kao da hoće da zgrabi jedno od njihovih oružja. Privatni čuvar u blizini pucao je na tog muškarca, a i jedan vojnik je otvorio vatru, navela je policija. On je kasnije umro od zadobijenih povreda. 

„Vojnici su posumnjali da je on terorista“, rekao je Rozenfeld. Policija je kasnije identifikovala čoveka kao 28-ogodišnjeg Jevrejina, stanovnika Jerusalima.

Zbog porasta nasilja poslednjih mesec dana u toj oblasti Izraelci su vrlo napeti. Nekoliko političara pozvalo je ljude koji imaju dozvole da nose oružje sa sobom. Zabeleženo je i nekoliko nesretnih slučajeva.

Mnogi palestinski stanovnici Jerusalima plaše se da izađu iz svojih kuća da ne bi greškom smatrani za napadače.

Danas je bilo i novog nasilja kada su dva Palestinca nožem probola Izraelca na autobuskoj stanici. Policija je pucala na njih dvojicu, od kojih je jedan kasnije umro od povreda a drugi je teško ranje. Izraelac je lakše ranjen, navela je policija.

U poslednjih mesec dana u nasilju je ubijeno 10 Izraelaca, uglavnom u napadima nožem. U napadima je ubijeno i 48 osoba s palestinske strane od kojih je njih 27 Izrael okarakterisao kao napadače, dok su ostali nastradali u sukobima s izraelskim bezbednosnim snagama.

Nasilje je podstaknuto glasinama da Izrael planira da preuzme deo starog Jerusalima gde se nalazi najsvetije mesto judaizma, a tu se takođe, nalazi i džamija Al Aksa, treće najsvetije mesto islama i glavni nacionalni simbol Palestinaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.