U trendu

Jildirim: EU da ispuni obećanja

Turski premijer Binali Jildirim pozvao je danas Evropsku uniju da ispuni obećanja, koja je dala u okviru sporazuma o zaustavljanju priliva migranata.

Jildirim je rekao da EU još treba da obezbedi finansijsku pomoć Turskoj kako bi se unapredili uslovi za oko tri miliona sirijskih izbeglica u toj zemlji, kao i da omogući turskim državljanima putovanje bez viza.

On je predstavnicima stranih medija u Istanbulu poručio da „nije pošteno“ očekivati od Turske da primeni sporazum, a da ne dobije ono što joj je obećano, prenosi AP.

„Ne može biti “ja, ja“ sve vreme… mora da bude uravnoteženije“, rekao je Jildirim.

Turski ministar spoljnih poslova Melvut Čavušoglu nedavno je optužio EU za „ponižavanje“ Ankare i ponovio zahtev za uvođenje bezviznog režima u zamenu za zaustavljanje protoka migranata ka Evropi.

On je krajem jula upozorio Brisel da Turska neće priznavati dogovor sa EU o rešavanju migrantske krize, ako turski građani najkasnije do oktobra ne dobiju viznu liberalizaciju.

Odnosi EU i Turske su se pogoršali nakon pokušsaja državnog udara na predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, ali i zbog zabrinutosti Evropa na koji način Ankara rešava aktuelnu krizu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.