U trendu

Jildirim: Referendum Kurda u Iraku je avanturizam koji ugrožava Tursku

Turski premijer Binali Jildirim kritikovao je danas najavljeni referendum o nezavisnosti kurdskog regiona na severu Iraka, označivši ga kao „avanturizam“ koji ugrožava Tursku.

„Sa naših 80 miliona gradjana i 780.000 kvadratnih kilometara domovine, nikada nećemo tolerisati bilo kakav avanturizam kada je u pitanju bezbedsnost zemlje ili dobrobit našeg naroda“, rekao je Jildirim novinarima u provinciji Kiršehir, u centralnom delu Turske.

Jildirim je nazvao referendum Kurda u Iraku „pogrešnom odlukom“ i dodao da će „platiti oni koji su doneli tu odluku“, navela je turska agencija Anadolija.

„Turska je kao susedna zemlja od početka upozoravala na prijateljski način. Ipak, vidimo da se ne obaziru na naša upozorenja“, rekao je Jildirim.

Turska vojska je saopštila da je u ponedeljak, 18. septembra započela prethodno nenajavljene vežbe u blizini granice s Irakom, dok poluautonomni kurdski region na severu Iraka priprema referendum o nezavisnosti.

Vojska Turske nije medjutim navela detalje o vežbi, ali je saopštila da će antiterorističke operacije biti nastavljene u tom regionu.

Turska se bori protiv kurdskih pobunjenika i protivi se namerama iračkih Kurda da se izbore za nezavisnost, pozivajući kurdske lidere da otkažu referendum koji je najavljen za 25. septembar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar