U trendu

JL: Dodik Pelješki most proglasio nacionalnim interesom Srba

ZAGREB – Milorad Dodik, predsedavajući Predsedništva BiH je izgradnju Pelješkog mosta proglasio vitalnim nacionalnim interesom srpskog naroda u BiH i time, najverovatnije, onemogućio tužbu Bosne i Hrcegovine protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom za prava mora, piše Jutarnji list.

Predsedništvo BiH je na sednici u utorak preglasavanjem, s dva glasa za i jednim protiv, donelo zaključak kojim se Hrvatsku poziva da zaustavi izgradnju mosta Pelješac te da razgovorom reši sva otvorena pitanja jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

Ukoliko se to ne dogodi, navodi se u zaključku, BiH će pokrenuti postupak mirenja, a ukoliko bude potrebno, pokrenuće postupak pred Međunarodnim sudom za pravo mora.

Za takav zaključak glasali su bošnjački i hrvatski član Predsedništva, Šefik Džaferović i Željko Komšić, dok je predsedavajući Predsedništva Milorad Dodik bio protiv toga.

Dodik se pritom pozvao na pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

Jutarnji ukazuje da to znači da će Dodik od Narodne Skupštine Republike Srpske (NSRS) tražiti da dvotrećinskom većinom podrži njegov stav čime bi automatski ova odluka Predsedništva postala nevažeća.

Ovo je prvi put da se pri glasanju jedan od članova Predsedništva pozvao na vitalni nacionalni interes, dodaje zagrebački dnevik.

Dodik je kao jedan od glavnih argumenata protiv ovakvog zaključka Predsedništva naveo i činjenicu da je baš u utorak, 10 godina od međudržavnog sporazuma, konačno potpisan ugovor o izgradnji mosta Gradiška na Savi koji je od vitalnog interesa za Republiku Srpsku.

Zbog mosta Gradiška Dodik je pre godinu dana onemogućio izglasavanje zaključka Parlamenta BiH o pokretanju međunarodnog spora protiv Hrvatske zbog izgradnje mosta Pelješac.

Tada je Dodik predstavnicima svoje stranke u Parlamentu naredio da ne glasaju za zaključak Stranke demokratske akcije, s tim da je prethodno od ministra saobraćaja Olega Butkovića zatražio i dobio garancije da će Hrvatska pristupiti izgradnji mosta Gradiška.

Nakon dobijenih garancija, Dodik se u BiH žestoko borio za izgradnju mosta Pelješac, a sada je taj projekt proglasio i vitalnim nacionalnim interesom Srba u BiH, piše list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.