U trendu

Jordan: Kralj Abdulah i princ Hamza zajedno u javnosti

AMAN – Jordanski kralj Abdulah i princ Hamza su se danas zajedno pojavili prvi put otkako su izbile tenzije u ovoj azijskoj državi, tako što su prisustvovali ceremoniji posvećenoj 100. godišnjici od sticanja nezavisnosti.

Državni mediji su prikazali članove kraljevske porodice kako polažu vence na spomeniku Neznanom junaku i na spomenicima u Ragdal palati u Amanu, preneo je Rojters.

Hamza je obećao vernost kralju Abdulahu u ponedeljak, nakon posredovanja kraljevske porodice, dva dana nakon što ga je vojska upozorila da ne podriva stabilnost i bezbednost u Jordanu.

U sredu je jordanski kralj rekao da je smirivanje Hamze uspelo i da je on „pod njegovim budnim okom“, kao i porodice u kraljevskoj palati.

Hamzino odsustvo iz javnosti nakon što se obratio putem video snimka 3. aprila rekavši da mu je naređeno da ostane kod kuće je dovelo do nagađanja gde se on zapravo nalazi.

Raskol u jordanskoj vladajućoj kraljevskoj porodici buknuo je 3. aprila kada su državni mediji izvestili su da je oko 20 visokih zvaničnika privedeno u sklopu bezbednosnih istraga, dok je mlađi polubrat vladajućeg monarha princ Hamza tvrdio da je praktično stavljen u kućni pritvor.

AP je tada preneo da je on izjavio da ga je posetio načelnik generalštaba i da mu je rečeno da ne napušta kuću i komunicira s drugima, jer je navodno na sastancima na kojima je princ ranije prisustvovao bilo kritika na račun vlade ili kralja Abdulaha.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.