U trendu

Još jedan španski aperkat za Evropu

Formiranje vlade u Španiji će biti teško i nakon ovih izbora na kojima niko nije osvojio apsolutnu većinu, piše Dojče vele citirajući političkog analitičara Bernda Rigerta koji kaže – što više vlasti u rukama levice – tim gore za Evropsku uniju.

Jačanje španskih populista, kako se navodi, ne znači ništa dobro zbog njihovog odbijanja da sprovedu u delo ekonomskopolitičke preporuke Evropske komisije, što u vreme procesa izlaska Britanije iz EU dodatno pojačava nestabilnost evrozone.

Lider Podemosa, Pablo Iglesijas, često mere štednje tumači kao „zlopaćenje diktaturom štednje“ što analitičar Rigert osporava činjenicom da trojka koju čine Evropska komisija, Evropska centralna banka i MMF nikada nisu bile u Španiji i da zato „ništa i ne mogu da diktiraju“.

„To je pogrešno. Španija nije, poput Grčke ili Portugalije, direktno spasena od bankrota evropskim fondovima, već je podigla kredite kako bi spasla svoje polutrule banke“ tvrdi  Rigert i dodaje da Španija ne štedi već „razdragano strvara dugove veće od onih koje bi Evrozona dopustila.

Osim ekonomsih problema, Dojče vele se osvrće i na  kritičnu situaciju sa Katalonijom koju poredi sa aktuelnom situacijom u Britaniji koja se, kako navodi DW „urušava  zbog statusa Škotske“.

Rigert naglašava da, za razliku od brojnih levih opozicionih snaga u drugim zemjama Evrope, španski Podemos želi da ostane u EU.

U Španiji su u nedelju održani parlamentarni izbori. Jedno važi kao sigurno: nijedna stranka ni koalicija nije dobila apsolutnu većinu. Zato konzervativci imaju šanse za manjinsku vladu, piše Dojče vele.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar