U trendu

„Ako Balkanu uskratimo perspektivu EU biće kao ’90-tih“

BEČ – Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker upozorio je u Beču na rizik od izbijanja rata na Balkanu ako EU dopusti da se ugase nade u pristupanje Uniji.

„Ako uskratimo Balkanu perspektivu članstva (…), tamo ćemo doživeti ono što smo već doživeli 1990-ih, i to nesumnjivo pre nego kasnije“, rekao je Junker.

S druge strane, i sam kaže da je put zemalja Zapadnog Balkana do EU „još uvek dugačak“, prenosi Index.hr.

Junker je u petak u govoru održanom u austrijskom parlamentu tokom posete Beču povodom proslave 100. godišnjice osnivanja Republike Austrije, pojasnio da je napredak tih zemalja još uvek „nedovoljan“ zbog čega se o tome ne može govoriti „pre 2025“ .

Ali, ističe da bi EU trebalo „intenzivno da se bavi“ Balkanom i da ne dopusti da se rodi ideja da „ne mislimo ozbiljno kada je reč o perspektivi članstva“, s obzirom na to da neke države članice ne skrivaju svoju rezervisanost, naglasio je Junker.

„Tlo je još plodno za ratne sukobe u tom regionu“, ocenio je on.

Junker smatra da bi bilo dobro da EU predloži zemljama Zapadnog Balkana uspostavljanje „ekonomskog prostora u kojem bi se mogle razvijati, jednim delom, na isti način kao kada jednog dana budu članice EU“.

Naglasio je takođe da „svi granični sporovi moraju biti rešeni pre pristupanja“ kako se u „EU ne bi uvozila nestabilnost s Balkana“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.