U trendu

Junker: EU da bude više od sukobljenih delića

Predsednik Evropske komisije (EK) Žan Klod Junker upozorio je danas da nema dovoljno jedinstva medju državama članicama Evropske unije i naglasio da Unija mora biti više od delića u sukobu.

Junker je u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta (EP) na redovnom zasedanju u Strazburu rekao da će narednih 12 meseci biti odlučujući za EU i predložio je konkretnu akciju.

„Evropa može da funkcioniše jedino ako svi radimo za jedinstvo i zaboravimo rivalstvo institucija i učesnika. Jedino tada Evropa može postati više od zbira delića u sukobu“, rekao je on.

Šef EK je pozvao zemlje članice da na sutrašnjem sastanku ministara unutrašnjih poslova usvoje predloge EK o hitnom razmeštanju 160.000 izbeglica.

„Potrebna nam je hitna akcija. Ne možemo ostaviti Italiju, Grčku i Madjarsku same, kao što ne bismo ostavili ni druge članice EU. Jer, ako danas ljudi beže iz Sirije i Libije, sutra bi lako mogli bežati iz Ukrajine, Evropa je grešila u prošlosti što je pravila razliku izmedju Jevreja, hrišćana i muslimana. Kada su u pitanju izbeglice nema religije, uverenja, filozofije. Ne potcenjujte hitnost ni imperativ da nešto učinimo“, naveo je on.

Junker se založio za više jedinstva u politici prema izbeglicama i dodao da je EK predložila i zajedničku listu sigurnih zemalja porekla na kojoj se nalaze Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Srbija i Turska, kao i stalni mehanizam za relokaciju izbeglica kako bi u budućnosti brže mogla da odgovara na izazove izbegličke krize.

On je najavio rasporedjivanje najmanje 200 dodatnih graničara i još 50 vozila na bugarskim spoljnim granicama do oktobra.

Predsednik EK poručio je evropskim poslanicima da su terorizam i populizam najveće pretnje za porodicu evropskih naroda.

„Velike, demokratske zemlje EU ne smeju se savijati na vetru populizma. Evropa se ne sme uplašti pred licem terorizma. Članice moraju izgraditi Evropu koja štiti“, naveo je on.

Šef izvršnog tela EU ponovio je da Evropa mora da zaštiti svoje mesto u današnjem nesigurnom svetu i da mora da učini više u oblasti odbrane, počevši od stvaranja vojnog štaba EU i zajedničkih vojnih snaga.

Kako je naveo, Evropa mora vojno da ojača i dodao da će to imati ekonomsku logiku, jer bi se time smanjilo dupliranje bezbednosnih troškova zemalja članica.

Junker se ponovo založio za očuvanje slobode kretanja kao jednog od najvažnijih principa EU.

„Sloboda kretanja za radnike u EU je zajednička evropska vrednost isto koliko i borba protiv diskriminacije i rasizma“, kazao je evropski zvaničnik.

On je naglasio da se EU oštro protivi smrtnoj kazni i dodao da Evropa veruje i poštuje ljudski život.

U govoru u EP, Junker se osvrnuo i na temu privatnosti evropskih gradjana, navodeći da je to pitanje ljudskog dostojanstva.

„Evropljani ne vole da dronovi snimaju svaki njihov korak niti da kompanije skladište svaki klik miša. U Evropi je privatnost važna, to je pitanje ljudskog dostojanstva“, rekao je Junker.

Predsednik EK je naveo da je danas pokrenut ambicioznog investicionog plana za Afriku i susedstvo koji ima mogućnosti da sakupi 44 milijardi evra investicija. Ovaj fond ponudiće spas onima koji bi u suprotnom bili gurnuti u opasna putovanja i traganjem za boljim životom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.