U trendu

Junker pozdravio Makronov govor kao 'vrlo evropski'

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozdravio je „vrlo evropski“ govor koji je danas održao francuski šef države Emanuel Makron na Sorboni, i zahvalio mu za podršku radu institucija EU. 

„Vrlo evropski govor mog prijatelja Emanuela Makrona. Evropi je potrebna hrabrost“, napisao je Junker na Tviteru i pre no što je Makron završio govor u kojem je predstavio svoju viziju budućnosti EU.

Junkerov šef kabineta Martin Selmajr takodje je pozdravio govor francuskog predsednika, slao komentare preko Tvitera dok je govor trajao i napisao da je „retko kada Evropa videla takvo podudaranje stavova jednog predsednika Francuske i jednog predsednika Evropske komisije“. 

„Neke nijanse svakako, ali takodje jako podudaranje“, napisao je on.

Makron je u današnjem govoru nazvao EU isuviše sporom, slabom i neefikasnom i dao niz predloga za njeno oživljavanje i da bi mogla da ostane relevantna u svetu, uključujući zajednički budžet zemalja zone evra, zajedničku vojsku i uskladjene poreze.

Zbog pipreme izlaska Velike Britanije iz EU, Makron je upozorio evropske zemlje na opasnost od „antiimigrantskog nacionalizma“ i „rascepkavanja“ i rekao da je to suprotno principima „zajedničke Evrope“, nastale na tragediji svetskih ratova.Ostale fotografije uz tekst

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar