U trendu

Junker: Veći reciprocit, pristup EU kompanija kineskom tržištu

PARIZ – Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ponovio je danas zahtev da evropske kompanije imaju veći pristup kineskom tržištu.

Govoreći na sastanku kineskog predsednika Si Đinpinga i lidera EU u Parizu, Junker je rekao da želi određeniji reciprocitet u odnosima Unije i Kine da bi „evropske kompanije mogle da imaju isti stepen pristupa kineskom tržištu, kao što kineske kompanije imaju u Evropi“.

Francuski predsednik Emanuel Makron prethodno je potvrdio istorijsko rivalstvo EU i Kine i pozvao obe strane na jačanje multilateralizma, dok je kineski predsednik Si rekao da je saradnja glavni tok u odnosima Kine i Evrope i da su ta nadmetanja bezazlena.

„Među nama postoje neslaganja, očigledno u istoriji čovečanstva moć ne ide bez rivalstva, niko od nas nije naivan“, rekao je Makron posle sastanka s kineskim predsednikom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i Junkerom, dodajući da EU poštuje Kinu i odlučna je da vodi dijalog i ostvari saradnju.

Saradnja je glavni tok u odnosima Kine i Evrope, istakao je kineski predsednik danas tokom posete Parizu i naglasio da „čak i ako postoje razlike i nadmetanja, ona su bezazlena“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar