U trendu

Jutarnji: Milanović kandidat SDP na predsedničkim izborima

ZAGREB – Nekadašnji hrvatski premijer i bivši predsednik trenutno najuticajnije opozicione hrvatske stranke, Socijaldemokratske partije (SDP), Zoran Milanović, biće kandidat za predsednika države, a o tome će se u ponedeljak izjasniti stranačko Predsedništvo, a krajem meseca odluku bi trebalo da potvrdi i Glavni odbor stranke, otkriva Jutarnji list.

Pozivajući se na izvore iz vrha SDP-a, ovaj zagrebački dnevnik piše da su najmanje dva razloga za odluku da Milanović bude kandidat na predstojećim predsedničkim izborima, koji će u Hrvatskoj biti održani krajem godine.

Prvi je, navodi list, to što je u dva istraživanja u kojima su testirani kandidati Milanović uverljivo dominirao. Između osam predloženih imena, među kojima su bili Tonino Picula, Ivo Josipović, navodno još Davorko Vidović, Biljana Borzan i drugi, preko 50 posto ispitanika se izjasnilo za Milanovića.

Jedna anketa je rađena iz stranačkog kol centra i to među članstvom i simpatizerima, a drugu je provela slovenačka agencija, a u njoj su bili obuhvaćeni članovi stranke, simpatizeri i „obični“ birači.

Kao drugi razlog da Milanović bude kandidat navodi se to što nitko drugi nije iskazao želju da izađe na izbore.

Govorilo se, kažu, da takve ambicije imaju Tonino Picula i bivši predsendik Ivo Josipović, ali oni to nisu javno potvrdili.

Za razliku od njih, Milanović je više puta razgovarao s predsednikom SDP-a Davorom Bernardićem o mogućnosti da se kandiduje za predsednika Hrvatske. Kada se nagađalo o tome da bi bivši predsednik SDP-a mogao biti kandidat stranke za šefa države, otvorilo se pitanje predizbora, a na njemu su najviše insistirali Milanovićevi žestoki protivnici u stranci.

Predizbori nisu odgovarali Milanoviću, ali ni Bernardiću koji bi se morao suočiti s time da je određeni postotak članova stranke protiv njegove odluke da u trku za Pantovčak pošalje svog prethodnika.

Ali, u situaciji kada stranka ima samo jednog kandidata automatski se rešava pitanje predizbora koji postaju suvišni.

Drugo pitanje oko kojega je bilo dosta nagađanja i spekulacija koje su izlazile u javnost odnosilo se na to hoće li Milanović biti kandidat SDP-a ili levice. U vrhu SDP-a tvrde da to ni u jednome trenutku nije bilo upitno jer Milanović želi da ide na predsedničke izbore jedino kao kandidat SDP-a, a osim toga SDP želi da ima svog kandidata.

„Ako druge stranke podrže Milanovića, onda će ga podržati kao kandidata SDP pri čemu je SDP vodeća stranka“, rekao je za Jutarnji sagovornik iz te stranke.

Za očekivati je, piše list, da će stranke Amsterdamske koalicije takođe podržati Milanovića. Predsednik HŠ-a Krešo Beljak već je rekao da će podržati kandidata kojeg ponudi SDP, a takav bi se potez mogao očekivati i od ostalih stranaka ove koalicije, od IDS-a, preko Glasa, verovatno HSU, pa sve do Laburista.

Prema nezvaničnim informacijama Jutarnjeg, stranka Glas, odnosno Anka Mrak Taritaš, samo u jednome slučaju sigurno neće podržati Milanovićevu kandidaturu, a to je ako ga podržati HNS, koji je takvu mogućnost najavljivao.

„Ako želi podršku Glasa, Milanović bi morao da zahvali HNS i odbije njihovu podršku“, rekla je za zagrebački dnevnik osoba bliska Mrak Taritaš.

(Tanjug)

Napišite komentar