U trendu

Južna Koreja dominirala na Matematičkoj olimpijadi u Riju

Južna Koreja je prva u poretku timova na kraju 58. Međunarodne matematičke olimpijade (IMO), održane ove nedelje sa više od 600 učesnika iz 111 zemalja u Rio de Žaneiru, u Brazilu.

Južnokorejski mladi matematičari su takmičenje završila sa šest zlatnih medalja, ispred Kine (pet zlata i jedno srebro) i Vijetnama (četiri zlatne, jedna srebrna i jedna bronzana), javila je danas francuska novinska agencija AFP.

Četvrte su bile SAD, Iran peti, Japan šesti, Singapur sedmi, deveto mesto su podelili Tajvan i Velika Britanija, a Rusija je bila 11.

Na turniru održanom od ponedeljka do subote u jednom hotelu u Riju, gradu koji je pre godinu dana dočekao elitu svetskog sporta na Olimpijskim igrama.

Turnir je obeležilo učešće najstarijeg sina predsednika Sirije Bašara Al Asada, Hafeza al-Asad (15) koji je završio na 528. mestu u pojedinačnom generalnom plasmanu.

„Došli smo da pokažemo svetu da je naša zemlja bolje, mnogo bolje“, rekao je taj mladi Sirijac u utorak listu „O Globo“.

U ponedeljak su učesnici 58. Međunarodne matematičke olimpijade minutom ćutanja odali počast iranskoj matematičarki Marjam Mirzakani koja je umrla dva dana ranije, u svojoj 40 godini, od ​​raka.

Mirzakhani je prva žena-dobitnica Fildsove medalje (2014), najprestižnije nagrade u ovoj disciplini, koja se smatra Nobelovom nagradom za matematiku.

Francuska je takmičenje u Riju završila na 34. mestu s dve srebrne medalje, dve bronze i dve pohvale, dva mesta ispod Brazila, zemlje domaćina, (jedna srebrna, dve bronzane i tri pohvale).

Kako je objavljeno na sajtu tog takmičenja, Srbija je po osvojenim medaljama u Riju visoko 18. mesto podelila s Bugarskom. Srbija je prošle godine bila 40, njen najbolji plasman je bilo 10. mesto 2010. godine, dok je na tom takmičenju na kojem nastupa od 2006. obično zauzimala neko mesto iznad dvadesetog.

Ove godine je nastupilo i Kosovo i bilo 85, BIH je bila 44, Crna Gora 93, a Makedonija na 65. mestu. Slovenija i Hrvatska nisu učestvovale, Madjarska i Rumunija su podelile 22. mesto, a Albanija je bila 76.

Jugoslavija je na Međunarodnim matematičkim olimpijadama dvaput osvojila četvrto mesto – 1963. i 1970. godine, a tokom 37 učešća je jednom bila peta, četiri puta je bila sedma, osma je bila triput, jednom deveta, četiri puta je bila 10, a ostali rezultati Jugoslavije su bili izmedju 11. i 29. mesta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.