U trendu

Južna Koreja i SAD održale vežbu kao odgovor Pjongjangu

SEUL – Južna Koreja i SAD održale su danas zajedničke vazduhoplovne vežbe u kojima su učestvovali i borbeni avioni F-35A i F-16, kao odgovor na severnokorejsko testiranje interkontinentalne balističke rakete, saopštilo je ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Prema saopštenju, oni su izveli vežbu gađanja ciljeva koji su simulirali mobilne raketne bacače Pjongjanga, prenosi Rojters.

Severna Koreja ispalila je danas novi projektil, a najverovatnije je da je reč o interkontinentalnoj balističkoj raketi, saopštila je Južna Koreja, dan nakon što je Pjongjang lansirao manju raketu.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da se čini da je projektil interkontinentalna balistička raketa, što je oružje najvećeg dometa Severne Koreje i ima sposobnost da nosi nuklearnu bojevu glavu do bilo koje lokacije u kopnenom delu SAD, navodi britanska agencija.

Raketa koju je u danas ispalila Severna Koreja imala je sposobnost da leti čak 15.000 kilometara, rekao je japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada.

Projektil, u klasi interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM), dostigao je visinu od 6.000 kilometara pokrivajući domet od 1.000 kilometara na uzlaznoj putanji, a sleteo je oko 200 km zapadno od ostrva Ošima u severnoj prefekturi Hokaido, saopštile su japanske vlasti.

Dan ranije, Severna Koreja je ispalila balističku raketu kratkog dometa, a njen ministar spoljnih poslova Čoe Son Hui upozorio je na „žešće vojne odgovore“ zbog poteza SAD kojima povećavaju svoje vojno prisustvo u regionu, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.