U trendu

Srbija nuklearnu eksploziju osetila posle 11,5 minuta (foto, video)

Republički seizmološki zavod je jutros u 2.30 sati registrovao i locirao seizmičku aktivnost u regionu Severne Koreje sa magnitudom od 5,4 jedinice Rihterove skale, navodi se u saopštenju Zavoda.

Kako prenose mediji uzrok zemljotresa je najverovatnije testiranje nuklearnog naoružanja Severne Koreje.

Seizmička aktivnost sugeriše da je eksplodirala nuklearna bomba od deset kilotona, što je najsnažnija nuklearna bomba koju je ta država proizvela.

Epicentar zemljotresa, koji je izazvala nuklearna bomba, udaljen je od Beograda oko 8.000 kilometara, a do 22 merne stanice Republičkog seizmološkog zavoda trebalo mu je da doputuje oko 11 i po minuta, rekao je zamenik direktora Zavoda Branko Dragićević.

On je dodao i da bi Republički seizmološki zavod trebalo do kraja godine da postane Nacionalni centar podataka za Srbiju, kada je reč o prikupljanju podataka iz domena nuklearnih aktivnosti.

Prema njegovim rečima, SR Jugoslavija je 2004. ratifikovala Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba, a Srbija je, kao pravni sledbenik, odredila Republički seizmološki zavod kao organizaciju preko koje se ostvaruje program aktivnosti sa međunarodnom organizacijom „Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty Organization“ (CTBTO), Pripremnom komisijom za organizaciju za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih proba.

Ta organizacija dostavila je Zavodu opremu za obavljanje aktivnosti iz domena nuklearnih aktivnosti, kao i obuku za njene zaposlene.

Eksplozija je slika Kimove snage i inata

Obaveštajna služba Južne Koreje izrazila je zabrinutost da Severna Koreja sve brže napreduje u minimalizovanju bojevih glava na projektilima, izjavio je danas zvaničnik te zemlje na brifingu održanom povodom najsnažnijeg nulklearnog testiranja koje je do sada izvela Severna Koreja.

Pripadnik južnokorejske parlamentarnog obaveštajnog odbora Kim Bjung Ki citirao je špijunsku agenciju da „testiranje nuklearnog oružja treba da projektuje sliku snage lidera Kim Džong Una na godišnjicu od osnivanja Severne Koreje kao Republike 1948. godine“, kao i „inat međunarodnim sankcijama“, prenosi Rojters.

Nuklerani test koji je Severna Koreja jutros isporbala, izazvao je seizmatički potres na korejskom poluostrvu jačine 5,3 stepeni Rihterove skale.

Prema snazi potresa, pretpostavlja se da je nuklerna naprava težine 20 do 30 kilotona, navode analitičari, čime je ovo najsnažniji nuklerani udar.

Južna Koreja: Kim Džong Un je bezobzirni manijak

Južnokorejska predsednica Park Geun Hje izjavila je danas da je Severna Koreja izvršenjem nuklerane probe jasno prekršila Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedninjenih nacija i direktno izazvala međunarodnu zajednicu.

„U svojoj petoj – najsnažnijoj nukleranoj probi lider ove zemlje Kim Džong Un je postao „bezobzirni manijak“, koji potpuno ignoriše svetske apele da odustane od od razvoja nuklearnog oružja“, prenela je kancelarija predesednice Park.

Peking se protivi nuklearnom testu Pjongjanga

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da se odlučno protivi nuklearnom testu koji je izvela Severna Koreja i pozvalo Pjongjang da ne preduzima akcije koje bi pogoršale situaciju.

U kratkom saopštenju kineskog ministarstva se navodi da se Peking i dalje drži cilja denuklearizacije Korejskog poluostrva i održavanja pregovora o rešavanju tog pitanja, preneo je Rojters.

Francuska: Brza reakcija Saveta bezbednosti UN

Francuska je snažno osudila nuklearnu probu koju je danas izvela Severne Koreja, nekoliko sati nakon snažnih potresa tla koje je izazvala eksplozija u blizini čuvanog predela na kojem se izvode nuklearna testiranja.

„Francuska snažno osuduje novu nuklearnu probu koju je sprovela Severne Koreje i poziva Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da preuzme mere zbog povrede Rezolucije UN“, navodi se u saopštenju francuskog predsedništva.

Obama: Provokativne akcije će ostaviti ozbiljne posledice

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da će provokativne akcije Severne Koreje bilo koje vrste imati „ozbiljne posledice“.

Obama je to rekao nakon što je Pjongjang potvrdio da je izvršio peti nuklearni test, za koji se navodi da je dosad najsnažniji.

https://twitter.com/NicKeaney/status/774115494034939904

Pres sekretar Bele kuće Džoš Ernest je rekao da je savetnica za nacionalnu bezbednost obavestila Obamu o seizmološkoj aktivnosti u blizini mesta za nuklearna testiranja u Severnoj Koreji, preneo je Rojters.

Ernest je dodao da je Obama istakao posvećenost SAD u osiguravanju bezbednosti svojih saveznika u Aziji i širom sveta.

https://www.youtube.com/watch?v=BlTzbDSIKh8

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.