Južna Koreja – nova meka za dronove

Ceo primorski grad u Južnoj Koreji Inc heon, čija je arhitektura inspirisana njuroškim Central parkom i sidnejskom Operom, pretvorio se u meku za prizvodnju dronova ukidanjem ograničenja letova bespilotnih letelica i otvaranjem kancelarija proizvođača, navodi agencija Jonhap.

Južna Koreja promoviše proizvodnju dronova u usponu kao jedan od važnih pokretača državne industrije.

U 2003. godini, južnokorejska vlada je obezbedila 209 kvadratnih kilometara u zapadnom lučkom gradu Inc heon, i napravila slobodnu ekonomsku zonu i dvojezičnu gradsku sredinu kako bi pripremila meštane i privukla strane investitore za ovu granu industrije.

“Songdo Inc heon Internacional Biznis Distrikt” se priprema da postane sedište severoistočne Azije za poslovanje, istraživanje i razvoj bespilotnih letelica, logistike i turizma do 2020 godine.

Pored vrlo ambicioznog plana, Inćeon je u velikoj meri oslobođen od regulatornih mera za leteće robote, jer ne postoje vojne institucije u blizini područja, za razliku od glavnog grada Seula koji je udaljena oko 50 kilometara.

Zakoni Južne Koreje zabranjuju letove robota posebno u gradskim zonama gde su smeštene kancelarije vladinih službi.

Posebne zabrane letova važe za oblasti oko nuklearnih elektrana.

Songdo distrikt u Inćeonu je, prema inženjerima za unapređenje dronova pri Ministarstvu za infrastrukturu i transport, jedini grad koji je oslobođen od ograničenja letenja.

Internet grupe i blogeri pozivaju hobiste koji se bave raznim letelicama da posete ovu oblast, jer je “najidealnije mesto u državi za bavljenje ovim hobijem”.

Prema podacima vlade, južnokorejsko tržište za komercijalnu proizvodnju bespilotnih letelica trenutno se procenjuje na oko 27,8 milijardi vona (23,4 miliona dolara) i očekuje se da će porasti na jedan bilion vona u 2019 godini.

Kompleks će u početku služiti kao Centar za vazduhoplovna istraživanja, uključujući dronove, a na osnovu planiranog širenja uključiće i obuku ljudskih resursa za komercijalizaciju dronova.

Prema navodima gradskih vlasti, u Inc heon je deset kompanija već otvorilo svoje kancelarije, kako bi razvili ideju da dronovi više ne služe samo u vojne svrhe već da se komercijalizuju do mere u kojoj će bespilotne letelice postati deo svakodnevnog života običnih ljudi a početna ciljna grupa su hobisti.

Otvoren je i prvi dron kafić, gde se ne služi samo kafa već se nude i dronovi na prodaju, kako bi se raširila “kultura dronova” čime bi postali uobičajena pojava širom Južne Koreje.

(Tanjug)

Ostavite komentar