Južnoafrički predsednik se izvinio zbog skandala oko renoviranja kuće

Foto: Beta

Južnoafrički predsednik Džejkob Zuma obećao je danas da će poštovati odluku Ustavnog suda prema kojoj mora da vrati deo državnog novca potrošenog za renoviranje njegove privatne kuće i izvinio se zbog „frustracije“ koju je to izazvalo.

„Poštujem presudu i sprovešću je“, rekao je Zuma u obraćanju naciji.

Najviši južnoafrićki sud juče je presudio da on krši ustav odbijanjem da vrati u državni budžet deo potrošenih sredstava.

Slučaj je pokrenula opozicija koja je optužila predsednika da je koristio državni novac da sredi svoju kuću gde su ugradjeni bazen i amfiteatar.  Zuma je odbacio sve optužbe da je prekršio bilo koji zakon.

„Želim da naglasim da nikada nisam svesno ili namerno rešio da prekršim ustav koji je najviši zakon u državi“, rekao je Zuma.

Telo za borbu protiv korupcije presudilo je 2014. da je potrošeno 23 miliona dolara na renoviranje njegove kuće u Nkandli u provinciji KvaZulu-Natal i naložilo mu da vrati deo tog novca.

U jednoglasnoj odluci juče Ustavni sud je presudio da to što Zuma ne vraća novac nije u skladu sa ustavom.

„Ta stvar je izazvala mnogo frustracije i zabune zbog čega se izvinjavam u svoje ime i u ime vlade“ , rekao je Zuma.

Prema odluci suda državna blagajna ima 60 dana da utvrdi koliko novca Zuma mora da vrati u republički budžet, a on onda ima 45 dana da vrati taj novac.

Zuma je na vlasti od 2009. a njegova vlada optužena je za korupciju i protekcionizam.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar