U trendu

Juznokorejski predsednik zavrsio posetu Pjongjangu

SEUL – Južnokorejski predsednik Mun Džae-in vratio se u Seul posle trodnevne posete Pjongjangu, gde je sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom postigao niz sporazuma.

Lokalni mediji su objavili snimke na kojima se vidi kako avion, kojim je Mun putovao, sleće na vojni aerodrom u blizini Seula.

Očekuje se da će Mun održati konferenciju za novinare povodom posete Severnoj Koreji, prenosi AP.

Lideri Južne i Severne Koreje postigli su drugog dana razgovora u Pjongjangu niz sporazuma uključujući obećanje Kima da će trajno zatavoriti glavni nuklearni kompleks Severa ako SAD preduzmu odgovarajuće mere, kao i da će prihvatiti međunarodne inspektore koji će nadzirati zatvaranje ključne lokacije za raketna testiranja.

Oni su takođe dogovorili saradnju kako bi zajednički organizovali Letnju olimpijadu 2032. godine.

„Saglasili smo se da učinimo Korejsko poluostrvo teritorijom mira bez nuklearnog oružja i nuklearne pretnje“, rekao je Kim.

Južnokorejski predsednik Mun rekao je da su se dve Koreje dogovorile da uspostave zajednički vojni komitet koji će proceniti kako da se smanje tenzije, održi komunikacija radi smanjenja krize i spreče slučajni sukobi.

Mun je rekao da su planovi za komitet deo nastojanja da se otkloni svaka „pretnja koja bi mogla da izazove rat“ na Korejskom poluostrvu.

Oni su danas posetili krater na vrhu vulkana koji se smatra svetim u Severnoj Koreji.

U dugačkim kaputima i u pratnji svojih supruga, Kim i Mun su se uhvatili za ruke podigavši ih uvis dok su se fotografisali ispred jezera na planini Paektu, do kojeg su se zajedno prebacili žičarom, prenosi AP.

Mun je tom prilikom rekao da bi odnosi između dve Koreje trebalo da se poboljšaju kako bi više Južnokorejaca mogli da poseti vulkan.

Kim je izjavio da je planina Paektu postala „predmet čežnje“ Južnokorejaca, ali i Severnokorejaca koji žive izvan zemlje.

Mun je sinoć održao govor u Pjongjangu, obrativši se hiljadama Severnokorejaca s pozivom na okončanje 70-godišnjeg neprijateljstva i izgradnju budućnosti mira i prosperiteta.

Mun i Kim su sa suprugama u sredu uveče prisustvovali masovnim igrama „Slavna zemlja“ na stadionu u Pjongjangu, gledajući skladni nastup hiljada izvođača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.