U trendu

Kabinet potvrdio: Perković i Mustač bez pomilovanja

ZAGREB – Predsednik Zoran Milanović neće pomilovati nekadašnje funkcionere Službe državne bezbednosti za vreme SFRJ, Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koji su u Minhenu osuđeni na doživotne robije zbog ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, 1983. u Minhenu.

Iz Kabineta Milanovića su naveli da predsednik i dalje ima isti stav, što znači da neće primenjivati pravo na pomilovanja.

„Vezano uz molbu za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, mogu vas izvestiti da predsednik Republike Zoran Milanović po tom pitanju i dalje ima isti stav kakav je već više puta javno komunicirao“, odgovorio je portparol Nikola Jelić u odgovoru na pitanje Hine.

Ranije danas je istu informaciju objavio riječki Novi list pozivajući se na izvor iz kabineta hrvatskog predsednika.

„Milanović neće pomilovati Perkovića i Mustača“, piše Novi list i dodaje da im je iz kabineta potvrđene da te „molbe nisu ni razmatrali“.

Perković i Mustač su na doživetne kazne zatvora osuđeni u Minhenu 2016. godine.

Molbu za njihovim pomilovanjem u aprilu ove godine podneo je advokat Anto Nobilo, a podržalo ju je nekoliko penzionisanih generala među njima i Ante Gotovina.

Po hrvatskom Zakonu o pomilovanju, predsednik Republike može pomilovati osobe osuđene za krivična dela, za kazne koje su izrekli sudovi u Hrvatskoj ili koje se izvršavaju u Hrvatskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.