U trendu

Kačinjski obećava nemački standard ako glasaju za njegovu PiS

Poljaci danas na lokalnim i regionalnim izborima biraju 46.747 lokalnih odbornika, od toga 552 u skupštinama 16 regiona Poljske, kao i gradonačelnike i predsednike opština medju kandidatima 28 partija, koalicija i pokreta.

Prema poslednjim anketama javnog mnjenja, najviše glasova 30 miliona registrovanih birača ima šanse da osvoji vladajuća konzervativna stranka Pravo i Pravda, bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog. On je nedeljama pred izbore na mitinzima širom zemlje obećavao Poljacima da će hitro sustići standard Nemaca i nemačke plate, samo ukoliko sada daju glas njegovoj partiji Pravo i Pravda i na lokalnom i regionalnom nivou.

Ankete očekuju na izborima za skupštine regiona od 31 do 33 odsto glasova za konzervativce Kačinjskog, dok najjačoj grupaciji opozicije, Gradjanskoj koaliciji na čelu sa liberalnom Gradjanskom platformom anketa za privatnu televiziju TVN predvidja 24 odsto glasova a nekadašnjem partneru liberala u vladama bivšeg premijera Donalda Tuska, demohrišćanima iz Poljske narodne stranke sedam odsto glasova.

U kampanju pred izbore obilazeći sve regione širom zemlje uključio se i poljski premijer Mateuš Moravjecki, ubedjujući kao i Kačinjski Poljake da je nužno da ista stranka vlada i na centralnom i na lokalnom nivou kako bi mogla za dobro Poljaka da sprovede takozvanu „dobru promenu“.

Taj naziv su vladajući konzervativci dali svojim radikalnim reformama otkako su došli na vlast u jesen 2015. godine a od kojih su neke najkontroverznije, medija i pravosudna, dovele zvaničnu Varšavu u spor sa Evropskom unijom, gde Poljskoj po najgorem scenariju čak preti gubitak prava glasa u Uniji.

Po naredjenju suda, premijer Moravjecki je, medjutim, pred glavne dnevnike na dve poljske televizije mora da prizna krajem septembra da je lagao tokom kampanje pred izbore, jer je kazao na jednom mitingu da za vreme vlada Gradjanske platforme i Poljske narodne stranke nije bilo puteva a da sadašnja vlada izdvaja za izgradnju lokalnih saobraćajnica više nego prethodnici za osam godina na vlasti.

Najviše pažnje izbori za gradonačelnika privlače u Varšavi koja je do sada bila najčvršće uporište opozicije a dugogodišnja gradonačelnica Hana Gronkjevič Valc iz opozicione Gradjanske platforme povlači se, dok kandidati vladajućih konzervativaca i opozicionih liberala imaju izjednačene šanse u drugom krugu.

Vladajući konzervativci Kačinjskog su neposredno pred izbore zaigrali i na kartu straha Poljaka od izbeglica koja je presudila da pobede na parlamentarnim izborima 2015. godine u jeku izbegličke krize.

Sad su snimili spot u kome prikazuju scene iz terorističkih napada na zapadu Evrope, slike izbeglica i imigranata, nasilja na ulicama, ne libeći se ni lažnih vesti kao starog snimka nasilnika u metrou za koga se odavno zvanično utvrdilo da je iz jedne južne zemlje EU i nema veze ni sa migrantima ni sa izbeglicama.

Glavna poruka tog kontroverznog predizbornog spota od koga se ogradila kao od manipulacije Državna izborna komisija ali i uticajna Poljska katolička crkva jeste da ako Poljaci budu glasali za opoziciju, čekaju ih takve scene nasilja i u Poljskoj, muslimanske enklave po gradovima u koje ni policija ne sme i opšti strah da Poljaci izadju iz kuća kada padne mrak.

Kritike opozicije da se Poljska katolička crkva meša u izbore i krši izbornu ćutnju izazvao  je izbor psalma koji će se na dan izbora čitati na nedeljnim misama širom Poljske pošto je odabran psalm 33 u kome je i rečenica „Gospod voli pravo i pravdu“.

Mediji su podsetili da je takodje na dan izbora za predsednika Poljske u maju 2015. godine čitan psalm u kome se pominje pravo i pravda, što može biti aluzija na naziv vladajuće stranke i kršenje izborne ćutnje, medjutim Episkopat je odgovorio da psalm koji će biti čitan na misama zavisi od liturgijskog ciklusa, odredjuje ga Vatikan a isti psalm čuće danas katolički vernici na celom svetu.

Prve procene na osnovu anketa na biralištima poljske televizije objaviće već večeras posle 21 čas kada se zatvori 26.983 birališta, a zvanične rezultate Državna izborna komisija saopštiće najkasnije u sredu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.