U trendu

Kada će oba kraka Turskog toka biti u funkciji?

Rusija i Turska su se dogovorile, u okviru međuvladinog sporazuma, da istovremeno pokrenu oba kraka gasovoda Turski tok 30. decembra 2019. godine, piše danas ruski list Komersant pozivajući se na taj dokument.

Dve zemlje su juče potpisale sporazum o gasovodu za isporuke prirodnog gasa iz Rusije u Tursku i u istočnu Evropu, koji predviđa izgradnju dva podvodna kraka u Crnom moru. Sporazum je potpisan u prisuistvu ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog turskog kolega Redžepa Tajipa Erdogana na marginama Svetskog energetskog foruma u Istanbulu.

Kako se navodi, reč je o izgradnji dva cevovoda ukupnog kapaciteta nešto više od 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Prvi krak bio bi namenjen turskim korisnicima, dok bi se drugim gas dopremao u južnu Evropu, prenosi portal Sputnjik.

Shodno sporazumu, vlasnik podvodnog dela cevovoda kojim bi se gas prevozio po dnu Crnog mora bio bi „Gasprom“, dok bi kopneni deo jednog kraka bio pod kontrolom turske kompanije „Botas“, a drugi pod kontrolom mešovite kompanije turske kompanije i „Gasproma“.

Dogovoreno je da će Rusija, nakon izgradnje cevovoda, preusmeriti u njega gas koji se trenutno u Tursku doprema preko Bugarske. Na taj način, dodaje list, Ukrajina će biti uskraćena za 15 milijardi kubnih metara gasa godišnje, budući da gas trenutno preko nje ide u Tursku.

Takođe se navodi da je do sada u potpunosti definisan isključivo prvi krak, odnosno cevovod kojim će se gas dopremati do Turske, dok oko drugog kraka i dalje nisu rešena ključna pitanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.