U trendu

Kairo: Egipat i Sirija se dogovorili da ojačaju saradnju

KAIRO – Egipat i Sirija dogovorili su se danas da ojačaju saradnju tokom prve zvanične posete sirijskog ministra spoljnih poslova Kairu za više od decenije.

Sirijski ministar inostranih poslova Fejsal Mekdad zagrlio je egipatskog kolegu Sameha Šukrija kada je stigao u posetu Egiptu, preneo je Rojters.

„Ministri su se dogovorili da intenziviraju kanale komunikacije između dve zemlje na različitim nivoima“, navodi se u saopštenju egipatskog ministarstva spoljnih poslova.

Egipat je takođe ponovio svoju podršku za sveobuhvatno političko rešenje sirijske krize što je pre moguće i obećao pomoć Siriji u obnovi posle zemljotresa u februaru.

Egipatski neimenovani bezbednosni izvor rekao je za Rojters da je poseta imala za cilj postavljanje koraka za povratak Sirije u Arapsku ligu uz posredovanje Egipta i Saudijske Arabije.

Arapska liga, sa sedištem u Kairu, suspendovala je članstvo Sirije 2011. godine i mnoge arapske države povukle su svoje izaslanike iz Damaska.

Pojedine zemlje, uključujući SAD i Katar, protive se obnavljanju veza sa sirijskim predsednikom Bašarom al Asadom.

Ključne regionalne sile, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate su, međutim, nedavno nagovestile sve veću otvorenost prema Damasku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar