U trendu

Kakav preokret: pre dva sata pretio raketama, a sada Rusiji nudi pomoć

Manje od jednog sata nakon što upozorio Moskvu na raketne napade u Siriji, američki predsednik Donald Tramp ponudio je da pomogne u jačanju ruske ekonomije i pozvao na prekid „trke u naoružanju“.

Rojters ocenjuje da je očigledno reč o diplomatskom preokretu.

Tramp je, istovremeno, napisao na svom nalogu na Tviteru da je odnos SAD s Rusijom gori nego ikad, i kada se ima u vidu period Hladnog rata.

„Nema razloga za to. Potrebni smo Rusiji kako bi joj pomogli s njenom ekonomijom, nešto takvo bi bilo veoma lako uraditi, a treba nam da sve države zajedno rade. Zaustaviti trku u naoružanju?“, naveo je Tramp.

Tramp je prethodno, reagujući na izjavu ruskih zvaničnika koji su upozorili SAD povodom informacija o mgućem vojnom napadu u Siriji, poručio Rusiji da se spremi, jer „leteće rakete“.

„Rusija je obećala da će oboriti svaku i sve rakete ispaljene na Siriju. Spremi se Rusijo jer će rakete leteti, lepe i nove i pametne. Ne bi trebali da budete partneri životinji koja ubija gasom, a koja ubija svoj narod i uživa u tome“, naveo je Tramp.

Rusija je upozorila SAD da će Moskva napad na Siriju smatrati ratnim zločinom, navodeći da bi on mogao da izazove direktan vojni sukob.

U svojoj objavi Tramp nije naveo da li misli na napad vojske SAD, ali je pretio vojnom akcijom kao odgovor na napad hemijskim oružjem u Siriji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.