U trendu

Kako je sin Kimovog ubijenog brata stigao do Mostara

Kim Han Sol, sin Kim Džong Nama, ubijenog polubrata severnokorejskog lidera Kim Džong Una, nekoliko godina je proveo u BiH, gde je u Mostaru studirao.

Kim Džong Nam, koji je ubijen u ponedeljak ujutru u Maleziji, javnosti u BiH postao je poznat kada je 2011. godine objavljeno kako je njegov sin došao da studira u Mostar, piše bosanski Dnevni avaz

Mladi Kim Han Sol tada je u više navrata rekao novinarima da smatra da je njegov stric, aktuelni lider Severne Koreje, diktator.

Početkom 2013. godine, iz mostarskog Ujedinjenog svetskog koledža, saopštili su da Kim Han Sol sve manje dolazi na časove, da bi 5. juna 2013. godine objavljeno da je diplomirao na tom koledžu.

Nakon stečene diplome, napustio je BiH i odselio se u Francusku, gde je upisao Naučni univerzitet u Le Havreu.

Malezijska policija potvrdila je danas da je u Kuala Lumpuru preminuo Kim Džong Nam, a južnokorejska televizija „Čosun“ javila je da su ga „otrovnim iglama“ ubila dve severnokorejske špijunke koje su u bekstvu, preneo je Rojters.

Agencija je navela da i malezijska policija sumnja da Severna Koreja stoji iza ovog ubistva, kao i da je izvor iz vlade Malezije naveo da policija vrši istragu kako bi „pronašla počinioce“.

Navodi se da je Kim Džong Nam bio poznat po tome što je značajan deo života proveo van zemlje i javno govorio protiv dinastičke kontrole nad Severnom Korejom koju sprovodi njegova porodica.

Kineski i južnokorejski mediji, pozivajući se na anonimne izvore, javili su ranije da je Kim Džong Nam ubijen u ponedeljak ujutru. Rojtersu je u malezijskoj policiji rečeno da je on umro na putu od aerodroma u Kuala Lumpuru do bolnice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.