U trendu

Kako je Tramp pogurao govore mržnje

Skoro 900 slučajeva govora mržnje i netolerancije prijavljeno je širom SAD nakon izbora Donalda Trampa za američkog predsednika, prenosi AFP pozivajući se na informacije lokalne nevladine organizacije.

Lokalna nevladina organizacije je navela da je bilo 867 slučajeva uznemiravanja i zastrašivanja u prvih 10 dana nakon Trampove pobede.

„Mnogi napadači su uzvikivali Trampovo ime, čime su stavili jasno do znanja da je ta mržnja proizašla zbog njegove pobede”, navedeno je u izveštaju organizacije Pravni centar za južnjačko siromaštvo, koja prati američku desnicu.

Većina incidenata je bila verbalnog karaktera, mada je i bilo i nekoliko onih koji su se završili fizičkim obračunom.

Malo više od polovine prijavljenih slučajeva je bilo antimigrantsko ili upereno protiv crnaca. Incidenti su se dogodili u skoro svakoj državi SAD, a Kalifornija je imala najviše – 99 incidenata.

U srednjoj školi u Koloradu, latinoamerički učenici su vređani, tako što su im govorili da bi Tramp trebalo ne samo da sagradi zid, nego da bi svi Meksikanci trebalo da nose ogrlice sa elektrošokovima.

U Merilendu je na jednoj crkvi koja ima službe na španskom ispisano „Samo belci” i „Tramp nacija”, dok je u Los Anđelesu osvanuo grafit blizu autobuske stanice sa natpisom „Bez crnaca”.

Tramp je ranije rekao da on ne podstiče te grupe, već da osuđuje takvo ponašanje, prenosi Tanjug.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.