U trendu

Kako su saradnici Klintonovih pokušali da potkupe FBI

Da li je Federalni istražni biro (FBI) bio nepristrasan kada je letos doneo odluku da ne goni Hilari Klinton iako je u mejlovima koje je odnela iz Stejt departmenta pronašao čak i državne tajne? Pitanje se još jednom nametnulo na manje od dve nedelje do predsedničkih izbora nakon što su mediji otkrili da je najuži krug Klintonovih supruzi zamenika direktora FBI uplatio skoro pola miliona dolara.

Kako je saznao „Volstrit džornal”, uticajni demokrata, guverner Virdžinije i blizak prijatelj i saradnik Klintonovih Teri Mekolif je posredstvom svoje organizacije uplatio skoro 500.000 dolara za kampanju Džil Mekejb za senat Virdžinije. Ona je supruga Endrjua Mekejba, zamenika direktora FBI, koji je neposredno nadzirao istragu o mejlovima predsedničke kandidatkinje demokrata.

Virdžinijski ogranak Demokratske stranke, gde je Mekolif jedna od najmoćnijih ličnosti, takođe je donirao novac Džil Mekejb – 200.000 dolara. To znači da su joj organizacije pod direktnim uticajem ili vođstvom čoveka koji je radio za kampanje Bila Klintona 1996. i Hilari Klinton 2008. godine poklonile 700.000 dolara ili, ukupno, trećinu novca koji je prikupila za izbore.

Sa ovom vešću ponovo je počeo da se preispituje sukob interesa FBI, koji je istovremeno održavao bliske veze sa demokratama i vodio istragu o tome da li je Hilari Klinton ugrozila državne tajne kada je kao šefica diplomatije sa privatnog mejla primala i slala poverljive informacije. Iako su agenti pronašli da je tadašnja državna sekretarka uskladištila informacije sa oznakom najviše tajnosti na serveru u svom domu u Njujorku, njihova konačna odluka je bila da protiv nje ne treba podizati optužnicu. Kada je postalo jasno da će se Hilari Klinton izvući za ono zbog čega su obični službenici dobijali visoke zatvorske kazne – iznošenje poverljivih podataka iz vlade i njihovo skladištenje na kućni računar (nepropisno obezbeđen i možda dostupan hakerima) – republikanci su optužili FBI da je učinio uslugu demokratama koje Hilari Klinton predstavlja na predsedničkim izborima.

Reagujući na pisanje „Volstrit džornala”, FBI je podvukao da je Endrju Mekejb postao zamenik direktora i odgovoran za slučaj „Klinton” nekoliko meseci nakon što se završila kampanja njegove supruge. To, međutim, nije umirilo kritičare, koji podsećaju da se objektivnost biroa i ranije dovodila u pitanje. Kako je nedavno obelodanjeno, FBI i Stejt department su tokom slučaja sa mejlovima pokušali da trguju po principu „dam ti, daš mi”. Ministarstvo spoljnih poslova, pod upravom demokrata, tražilo je od istražitelja da previde da je jedan sekretarkin mejl sadržao poverljive informacije, posle čega su agenti tražili da im se odobri veće prisustvo u Iraku.

Mada su se trampa i kandidatura neslavno završile (mejl je ipak obeležen kao poverljiv, a Džil Mekejb je izgubila izbore za državni senat), nije prestalo da se govori o tome da je Mekolif pokušao da zaobilaznim putem potkupi FBI. Na poslednje medijske natpise njegovi saradnici su odgovorili saopštenjem da je „podržao Džil Mekejb jer je verovao da bi ona bila dobar senator”. „Svaka insinuacija da je njegova podrška bila povezana sa nečim drugim smešna je”, dodaje se.

Ali, ako je Mekolif kojim slučajem, ipak, investirao u nesuđenu senatorku iz nešto drugačijih pobuda, investicija bi mogla da mu se čak dvostruko isplati. FBI ne samo da je vodio istragu protiv guvernerove bliske saradnice već istražuje i njega lično. Agenti već mesecima pokušavaju da utvrde da li je kriv što je primio izbornu donaciju od kineskog državljanina, pri čemu tamošnji zakoni zabranjuju političarima da uzimaju novčane priloge iz inostranstva ne bi li predupredili uticaj stranaca na domaću politiku. I pored veoma strogih zakona u ovoj sferi, strani uticaj ipak pronalazi zaobilazne puteve do američke političke scene, a jedan od njih je i upravo fondacija Klintonovih. Dobrotvorna organizacija ove porodice je primila dva miliona dolara donacija od istog Kineza koji je finansirao Mekolifijevu kampanju, pa se pisalo o tome da je Klintonove i ovog stranog milijardera upravo spojio guverner Virdžinije, koji je ujedno i član odbora Fondacije „Bil, Hilari i Čelsi Klinton”.

U čari lepljivog stranog novca zamalo da se uverio i Donald Tramp, koji je prozivao rivalku zbog stranih donacija, da bi izašlo na videlo da su ljudi koji potpomažu njegov izbor hteli da od kineskih darodavaca uzmu nekoliko miliona dolara. Ispostavilo se da su kineski biznismeni u stvari novinari „Telegrafa” koji su pitali članove jedne organizacije koja agituje u Trampovo ime (mada nije reč o njegovom izbornom štabu) da li bi primili novac iz inostranstva, na šta su ovi odgovorili da bi, obećavši im lak pristup Beloj kući u slučaju Trampove pobede.

(Jelena Stevanović, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.