U trendu

Kakva drama: Avionu puklo vetrobransko staklo na 10.000m, kopilot bukvalno visio (foto, video)

Nakon što je puklo vetrobransko staklo na pilotskoj kabini, pilot aviona Sichuan Airlines morao je prisilno da sleti. U samom incidentu ozleđeni su jedan član osoblja i kopilot koji je izleteo sa sedišta, a pola njegovog tela visilo je kroz prozor, prenose mediji.

U pilotskoj kabini je došlo do naglog pada pritiska i temperature dok je avion bio na visini od skoro 10 hiljada metara. Liu Chuanjian, kapetan aviona, rekao je da je avion trebao prizemljiti ručnim upravljanjem obzirom da je većina sistema prestala da radi.

Čuo je zaglušujući zvuk, a nekoliko sekundi kasnije shvatio je da se razbilo vetrobransko staklo i da njegov kopilot visi kroz prozor.

– Torbe su popadale, putnici su vrištali, a kutije s hranom letele po avionu. Avion se toliko tresao da nisam mogao čuti radio, instrumenti nisu funkcionisali kako treba – rekao je pilot.

Na sreću, bez obzira na grozan prizor, kopilot je zadobio samo modrice i uganuo zglob, a još jedan član osoblja lakše je ozleđen. Niko od putnika nije nastradao.

– Osoblje nam je serviralo doručak kada se avion počeo tresti. Počeli smo paničiti jer nismo znali što se događa, a onda su pale maske s kiseonikom. Avion je počeo padati, sve je trajalo nekoliko sekundi, a onda se smirilo – rekao je jedan od putnika za Reuters.

Pilot je dodao da je preko stotinu puta leteo na ruti iz Chongqinga za Lhasu i da je kopilota spasio pojas. Pucanje vetrobranskog stakla je čest incident i uglavnom se događaju zbog udara ptice ili munje. Ali, vrlo se retko dogodi da se nakon udara odlomi celo staklo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.