U trendu

Kakve tajne krije oklopni voz Kim Džong Una

VLADIVOSTOK – Severnokorejski lider Kim Džong Un koristi svoj lični oklopni voz za putovanja u druge zemlje.

Voz je nasledio od oca, koji je tako nekada putovao u Kinu i Vijetnam. Kim Džong Un je ovim vozom doputovao u Vladivostok, gde će razgovarati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Oklopni voz je Severnoj Koreji poklonio Staljin. Lokomotiva i vagoni su u više navrata modernizovani proteklih decenija, a kompoziciju čine 10 do 17 oklopnih vagona.

Bez telohranitelja severnokorejski lideri nikada nisu putovali, zbog čega ova železnička kompozicija predstavlja pravu tvrđavu.

Iako spolja voz izgleda veoma skromno, unutra se nalazi pravi dvorac na šinama. Vagoni u kompoziciji su veoma različiti, pa su tu i restoran, i kuhinja, i takozvani „ekonomski“ vagon koji lider Severne Koreje koristi za savetovanja tokom samog putovanja. Predviđeni su i posebni vagoni za telohranitelje, svitu i poslugu.

Svaki vagon je neprobojan, zahvaljujući najsavremenijoj tehnologiji. Dok putnički vagon teži oko 60 tona, vagon severnokorejskog lidera je težak oko 80 tona, prenosi Sputnjik.

Još jedna interesantna karakteristika voza severnokorejskog lidera jeste to što su u njemu iskorišćeni specijalni materijali za skrivanje od pratilaca-špijuna.

Očigledno je da severnokorejski državni vrh strahuje od nadzora Japana i SAD.

Detalja o korišćenju „stelt“ tehnologije za prikrivanje nema mnogo, ali u vozu postoje sredstva za zaštitu od termo, zvučnih i radarskih špijunskih uređaja. Svi kanali za komunikaciju u vozu višestruko su kodirani radi zaštite od presretanja i prisluškivanja.

Voz poseduje sistem za potpunu hermetizaciju i prinudnu ventilaciju. Ta sredstva treba da omoguće lideru da preživi u slučaju nuklearnog, hemijskog ili bakteriološkog napada.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike