U trendu

Kalabuhov: BiH spremna na dijalog bez mentora

SARAJEVO – BiH je spremna da započne unutrašnji dijalog bez mentorstva i pritiska sa strane, izjavio je ambasador Rusije u Sarajevu Igor Kalabuhov.

Kalabuhov je konstatovao da konsenzus o pitanju OHR-a ne postoji ni među narodima BiH, niti unutar međunarodne zajednice.

„Naše kolege su suprotnog mišljenja i tu se nazire jedan paradoks. Kažu da žele BiH u Evropskoj uniji, ali u isto vreme naglašavaju da je to nemoguće dok postoji OHR. Često se ističe i da je neophodno sačuvati OHR, a još i predlažu novu kandidaturu. U celoj ovoj priči stav inostranih država igra sporednu ulogu, a ono što je zaista važno jeste stav građana BiH“, kaže Kalabuhov.

Istakao je da je stav Rusije u pogledu BiH nepromjenjiv, a to je, podseća, neophodnost striktnog poštovanja Dejtonskog sporazuma i rešavanja sporova isključivo na osnovu ravnopravnog dijaloga konstitutivnih naroda, i to bez spoljnog mešanja.

Govoreći o saradnji BiH i NATO-a i da li bi samo članstvo u taj vojni savez nešto promijenilo, Kalabuhov je za Glas Srpske rekao da se često članstvo u NATO predstavlja kao garancija unutrašnje stabilnosti zemlje i dokaz nemogućnosti internih sukoba.

“ Za nas je apsolutno jasno da je takav stav pogrešan i ne odražava realnost. Mi smatramo da bi bilo pošteno da stanovništvo BiH bude dobro upoznato sa svim posledicama ulaska u NATO, uključujući i one negativne koje se najčešće prećutkuju. U stvari, verujemo da je prošlo vreme vojnih blokova, sada je potrebno raditi na uspostavljanju sveopšteg sistema zaštite koji bi bio usmeren protiv rastućih globalnih izazova“, jasan je ruski diplomata.

Komentarišući to što mnogi optužuju Rusiju da je remetilački faktor i da samo njoj odgovara nestabilan Balkan, Kalabuhov je rekao da tu nema šta da se kaže jer će, kako je rekao, svako ko je pri zdravoj pameti videti da slični navodi prosto ne piju vodu.

„Nije moguće da jedna država koja se najviše zalaže za mirno pronalaženje kompromisa na dobrobit svih stanovnika BiH i koja podržava na takav način postignute odluke da bude ‘remetilački faktor’. Upravo suprotno, Rusiji jedino odgovara stabilan Balkan i prosperitetna BiH. Na to su i usmereni svi naši politički napori kao države garanta Dejtonskog mirnog sporazuma – naglasio je Kalabuhov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.