U trendu

Kalabuhov: Rusija nema skrivenih namera prema BiH

SARAJEVO – Rusija nema nikakvih skrivenih namera prema Bosni i Hercegovini, izjavio je večeras ruski ambasador u Sarajevu Igor Kalabuhov i dodao da svi ruski privredni subjekti slobodno mogu da rade sa BiH.

„Otvoreni smo da razgovaramo sa svima. Naša je moć u tome i biće bogatstvo za ljude u BiH da mogu da žive bezbedno i prosperitetno jer je Rusija veliko tržište za izvoz. Moramo da koristimo činjenicu da BiH nije neprijatelj Rusije“, rekao je Kalabuhov uz napomenu da se BiH nije uključila u sankcije Moskvi, prenosi RTRS.

Govoreći o planovima za ulazak BiH u NATO Kalabuhov je, gostujući na Face TV, rekao da Rusiji ne smeta da BiH uđe u NATO.

„Nama ne smeta da uđete u NATO. Nije pretnja, možda upozorenje. Odlucite vi sami. To je kao začarani krug. Da pretpostavim, recimo: BiH je postala članica NATO-a i Brisel odluči da stavi tu nuklearne rakete usmerene na Moskvu. Mi ćemo procenjivati strateški situaciju i zato mislim da izlaz mora biti evropski sistem, ne NATO“, rekao je Kalabuhov.

Na pitanje zašto Rusiji „ne smetaju“ okolne i susedne zemlje koje su već deo NATO-a, odgovorio je:

„Otkud vi znate da mi nemamo planove protiv Hrvatske, Madarske, Poljske?. Imamo planove protiv NATO-a. Procenjujemo geostratešku situaciju, gledamo odakle dolaze pretnje i reagiramo.“

Kalabuhov je, takođe, rekao i da svi ruski privredni subjekti slobodno mogu da rade sa BiH i da se nada da neće doći do toga da EU traži da Sarajevo uvede sankcije Rusiji, naglašavajući da je to stvar organa na nivou BiH.

„Mislim da to nije u interesu BiH i ako do toga dođe to će biti poseban režim trgovine. Postoje političari i postoje državnici. Političari se povinuju pritisku, a državnici ne “ naveo je Kalabuhov za sarajevsku televiziju „Fejs“.

Kalabuhov je istakao da njegova zemlja kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma poštuje teritorijalni integritet BiH kao države tri konstitutivna naroda i dva entiteta, a da je sve ostalo stvar dogovora.

„Čudim se zašto mene pitate za stvari u BiH, a ne pitate ljude u Republici Srpskoj i BiH šta hoće. Da li hoće prosperitet ili u NATO? Da li žele saradnju sa Rusijom, Turskom“, naveo je Kalabuhov.

Na pitanje o eventualnom izbacivanju Rusije iz Saveta za sprovođenje mira (PIK) Kalabuhov je rekao da se to nikada neće dogoditi, napominjući da za njega Kristijan Šmit nije visoki predstavnik.

U vezi sa zahtevima pojedinih bošnjačkih političara da bude proglašen personom non grata, Kalabuhov je rekao da smatra da se neke njegove rieči pogrešno interpretiraju i da se oko toga diže neosnovana galama, navodi RTRS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.