U trendu

Kalifat im propada, IS ostaje…

Islamska država se nalazi pred vojnim debaklom, međutim, ta teroristička organizacija i dalje uživa podršku svakog desetog stanovnika arapskog sveta, navodi Dojče vele.

Paravojska Islamske države (IS) bi uskoro mogla da bude pobeđena i u Mosulu, poslednjem velikom uporištu u Iraku.

Iračka vojska uz podršku međunarodnih snaga iz vazduha već je oslobodila istočni deo grada i zauzela strateški važan aerodrom odakle se vodi ofanziva na zapadne kvartove.

Tu, preko reke Tigar, prema procenama pod vlašću IS živi oko 700.000 civila.

Zapadni Mosul je teži teren za borbe, premrežen tesnim uličicama i gusto naseljen. Pa ipak, procenjuje se da tamo ima najviše 2.000 džihadista. Njihov poraz je, kažu poznavaoci prilika, samo pitanje dana.

Autori studije, koju prenosi Dojče vele, sproveli su anketu u devet najvažnijih arapskih zemalja – među njima u Tunisu, Egiptu i Saudijskoj Arabiji.

Većina (59 odsto) ispitanika pozdravila je vojne akcije protiv IS koje sprovodi međunarodna koalicija predvođena SAD – 37 odsto ispitanih je, međutim, bilo protiv.

Skoro tri četvrtine – 72 posto – imaju negativan utisak o Islamskoj državi, ali ipak 11 odsto pozitivan ili čak veoma pozitivan.

Tih 11 procenata podrške, koje Islamska država uživa na Bliskom istoku i u severnoj Africi, dugoročno bi moglo da obezbedi preživljavanje toj terorističkoj mreži.

S jedne strane su oni koji imaju simpatije za borce IS, spremni su da im pruže podršku i budu jataci nakon što borci pobegnu iz Mosula i oslobođenih gradova. Ali pre svega tu su i oni koji su spremni da se pridruže IS.

To da IS, uprkos svim porazima, još uvek ima budućnost sugeriše i studija koju je sproveo Kraljevski koledž iz Londona.

Arapski centar za istraživanje i politiku iz Dohe navodi da je jedan od razloga taj što brojni Arapi žive u teškim ekonomskim i socijalnim uslovima.

Takođe, zapadne države svojim delovanjem idu naruku džihadistima, pa Dojče vele podseća da je 1991. Zapad prećutao svrgavanje Islamskog fronta spasa sa vlasti u Alžiru, iako je ova struja političkog islama na vlast došla izborima, a za šta je Zapad platio cenu u arapskom javnom mnjenju.

Nešto slično viđeno je 2013. godine, kada je vojnim pučem sa vlasti u Egiptu „počišćeno“ Muslimansko bratstvo – iako je pošteno pobedilo na prvim demokratskim izborima u istoriji te zemlje.

Drugi razlozi za veliku podršku islamistima – i to ne samo IS – kriju se u spletu dogme, kulture i ideologije, jer radikalni islamisti uspešno „manipulišu“ svetim knjigama, napominje Dojče vele.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar