U trendu

Kalifornija: Lokalizovano oko 40 odsto požara

Vatrogasci su uspeli da u Kaliforniji stave pod kontrolu oko 40 odsto požara tokom protekle noći, uprkos suvim, toplim i vetrovitim meteorološkim uslovima, ali požar koji se brzo širi i dalje ugrožava oko 34.500 kuća i drugih objekata, javlja danas Rojters.

Vatrogasci su u petak delimično lokalizovali vatrenu stihiju koja je u utorak zahvatila planinske predele u južnom delu Kalifornije, primorala desetine hiljada ljudi da se evakuišu i uništila oko 100 kuća, saopštili su zvaničnici.

Požar, koji gori u oblasti oko 129 kilometara severoistočno od Los Anđelesa, uništio je skoro 15.000 hektara te teritorije.

Požar u Kaliforniji, koji spada u najpogubnije u toj državi ove godine, jedan je od skoro 30 velikih požara koji besne na stotinama kvadratnih kilometara u osam zapadnih država ove nedelje, podseća britanska agencija.

Više od 17.000 vatrogasaca borilo se juče da stavi pod kontrolu na desetine požara koji gore u američkim državama, pri čemu je Kalifornija najteže pogođena, saopštili su zvaničnici.

Samo u petak je u 31 požaru izgorelo je 162.000 hektara zemlje, pri čemu je sedam požara gorelo u Kaliforniji, a šest u Ajdahu, saopštio je Nacionalni centar za borbu protiv požara (NIFC), javio je AFP.

Evakuisano je više od 82.500 ljudi, a ugroženo 34.500 kuća.

Vlasti su saopštile da je potpuno izgorelo ukupno 96 domova, a za sada nema izveštaja o poginulima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.