U trendu

Kalifornija u panici od pucanja brane, vlasti već 12 godina znaju za ovaj scenario (video)

Više od 200.000 ljudi evakuisano je kako iz grada Orovil u Severnoj Kaliforniji, tako i iz okolnih sela i gradića, zbog pucanja brane.

Iako se količina vode koja prolazi kroz pukotine smanjila nikom nije jasno zašto su vlasti 12 godina ćutale kada se upozoravalo naširoko da će ovo biti mogući, ujedno i najgori scenario.

Naređenja za evakuaciju stanovništva usledila su nakon što su zvaničnici utvrdili da bi pomoćni prelivnik na brani na jezeru Orovil mogao da popusti u bilo kom trenutku i izazove poplave u seoskim područjima duž reke Feder.

https://www.youtube.com/watch?v=mQkVr98xai0

Odsek za vodene resurse Kalifornije naveo je na svom nalogu na Tviteru, oko 16.30 časova po lokalnom vremenu, da se procenjuje da će prelivnik pored brane da se uruši u narednih sat vremena.

Rojters, međutim, navodi da je on i dalje bio postojan, skoro tri sata nakon što je Odsek za vodene resurse Kalifornije objavio da će ekipe upotrebiti helikoptere kako bi popunili rupe u prelivniku, prenosi Sputnjik.

Vlasti, takođe, ispuštaju vodu kako bi smanjile nivo vode jezera.

Prethodne nedelje, na kilometar i po dugom prelivniku brane, preko kojeg se prazni voda iz veštačkog jezera za vreme tzv. velikih voda (porasta nivoa vode u reci i jezeru) — otvorila se rupa koja je dugačka 80, široka 50 i duboka 10 metara.

Brana „Orovil“ na reci Pero nalazi se oko 240 kilometara od San Franciska, i sa visinom od 230 metara najviša je brana u SAD, dok je njeno veštačko jezero Orovil jedno od najvećih veštačkih jezera u Kaliforniji.

Orovil Merkjuri Herald, piše da su pre 12 godina federalne i državne vlasti i neke od najvećih agencija zadužene za vode odbacile podnesak tri organizacije za zaštitu okoline u kojem su upozorile da bi pomoćni preliv već dotrajale brane, trebalo ojačati betonom, a ne da se voda i dalje naprosto ispušta niz donekle regulisan teren brda na istočnoj strani brane.

Većina predviđanja grupa za zaštitu okoline su se ostvarila, a vlasti i stanovništvo mogu samo da se nadaju da neće popustiti i sama brana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar